Плевнелиев: Всеки проект и инвестиция от Китай са важни за България

Китай е най-големият експортен пазар за България извън Европейския съюз, заяви държавният глава
м,внеивио
Снимка: president.bg

 

Всеки проект и инвестиция от Китай у нас са важни за България. Търговско-икономическите отношения между страните ни са приоритет, а Китай е наш стратегически партньор в Азия.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на среща с китайска бизнес делегация, която се проведе в Пловдив.

Сред представителите на китайския бизнес присъства ръководството на компанията “Bright Dairy Group” – най-голямата група в хранителната индустрия, базирана в Шанхай, която заедно с кметство Момчиловци, Община Смолян, с Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай организира от 10 до 13 септември 2015 г. за първи път фестивал „Киселото мляко – символ на дълголетие“ – Магията на Родопите в село Момчиловци. Целта на проекта е да се създаде стимул за развитието на туризма в региона, да се засилят отношенията между България и Китай в областта на туризма и да бъде популяризирана страната ни като туристическа дестинация.

„Важно е Китай да има присъствие в България – Китай е най-големият експортен пазар за България извън Европейския съюз“, заяви държавният глава. Президентът подчерта, че подобни проекти подпомагат задълбочаването на сътрудничеството между двете държави и проправят пътя на китайските инвестициите у нас. „Показва, че българската природа, продукти и храни, могат да бъдат реализирани успешно на глобалните пазари“, заяви пред китайската бизнес делегация Росен Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че България е страната на розите, но и на най-здравословното кисело мляко. „Радваме се, че нашият приятелски китайски народ ще опознае качеството на нашето здравословно мляко. Надяваме се този смислен проект да е дългосрочен и успешен“, обърна се президентът Росен Плевнелиев към изпълнителния директор на „Bright Dairy Group“ Донг Куин.