15 септември е! (СНИМКИ)

15 Септември. Снимка: Пламен Трифонов

Днес – 15 септември, 64 841 записани първокласници в страната ще прекрачат прага на класните стаи за новата учебна 2015/2016 година са. Общо учениците от първи до XII клас пък са 757 969. От тях в дневна форма на обучение са 721 707 ученици, на които ще преподават 68 891 учители, обяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

С почти 4% по-малко са първокласниците в страната за започващата днес учебна година в сравнение с миналата. Най-малко през новата учебна година ще са първокласниците във Видин – 678.

Първокласник с родител, снимка: Пламен Трифонов
снимка: Пламен Трифонов

И тази учебна година най-търсени в страната са били учителите по информатика и по чужди езици. Заради малкия брой ученици се е наложило закриването на пет учебни заведения. Министър Танев заяви, че готовност за започване на новата учебна година има във всичките 2564 училища в страната, като изрази увереност, че са завършили ремонтите и в тези 57 училища, в които те продължаваха преди първия учебен ден.

По традиция преди първия учебен ден вече са ясни и датите за организирането на националното външно оценяване в седми клас. На 18 май 2016 г. ще се състоят държавният зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас и националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас. На 20 май е насрочен вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас.

Матурите в XII през май 2016 г. вече ще са на модули

През новата учебна година ръководството на образователното министерство предприема мерки, за да се спре с изнасянето на информация от държавните зрелостни изпити в XII клас и с преписването на тях. Затова матурата по български език и литература (БЕЛ) в XII клас през май 2016 г. ще бъде разделена на три модула, съобщи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.
Сега зрелостниците по БЕЛ се явяват на тест с 41 въпроса, като 41-ият от тях е за написването на интерпретативно съчинение или есе по зададена тема.

Vevesti.bg голямо logo

направи своя фоторепортаж на началото на учебната година в една от елитните гимназии в София – 91 НЕГ, намираща се на ул. Позитано.

снимки: Пламен Трифонов