Шевчович донесе добри новини за европейския енергиен съюз (снимки)

Вицепрезидентът на Европейската комисия се срещна с премиера Бойко Борисов

Б шев за чело

 

Днес се срещнах със заместник-председателя на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович, който е на официално посещение в България.

Това информира във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

По-рано днес Шевчович заяви пред БНТ, че България ще бъде един от най-големите печеливши от Европейския енергиен съюз, от гледна точка на енергийна безопасност, по-добра свързаност със съседите и разнообразяване на доставчиците на енергия.

 

Б шев обща

 

Във връзка с официалното си посещение в страната ни, той уточни: „Ще представя заключенията ни и ще споделя оценка на напредъка ни. Ще поискам да разбера дали България има същото впечатление за напредък. Ще говорим и за това, което трябва да се направи през тази и следващата година”.

По думите му, работата трябва да бъде насочена към изграждането на по-добри връзки между отделните страни и разнообразяването на източниците на енергия. „Ще бъде много добре, ако може да се доставя газ от 3 различни източника. Работим точно върху такава стратегия и анализираме как може да бъде постигнато това. Виждаме, че Южния газов коридор, който докарва каспийски газ до Европа, върви твърде добре. Смятам, че проектът ще бъде приключен преди 2020г.

 

Б шев 2

 

Ще представим нова енергийна стратегия, която може да бъде още един източник на газ за България. Мисля, че е много важно да работим за това, да разнообразим портфолиото на вашите доставчици, за да има честно отношение и честа цена, както и да сме сигурни, че България ще има по-голяма енергийна сигурност”, допълни още Марош Шефчович.

На срещата присъства и вицепремиерът Томислав Дончев.