Плевнелиев номинира Филип Димитров за конституционен съдия

Снимка от туитър акаунта на Росен Плевнелиев

 

Съгласно установените процедури и практики в Президентската администрация, които гарантират прозрачност при назначенията на висши държавни длъжности, президентът Росен Плевнелиев обявява номинациите на Мариана Карагьозова-Финкова и на Филип Димитров за съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на държавния глава.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Номинираните за представители на президента в Конституционния съд притежават дългогодишен юридически опит, доказани експерти в областта си, с признат авторитет в България и в чужбина, се посочва в съобщението.

Мария Карагьозова
Мариана Карагьозова-Финкова

Мариана Карагьозова-Финкова е професор по Конституционно право (2009 г.), ръководител на Катедра Конституционно право при Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ (2003-2013 г.). Координатор по програма ЕРАЗЪМ при ЮФ на СУ от 1999 г. Притежава редица специализации в областта на защитата на човешките права, прилагането на европейските стандарти в публичната администрация, на европейското и американското право в Белгия, Холандия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Чехия, Унгария.

Провежда лекционни курсове по Конституционно право, Конституционно правосъдие, Право на Европейския съюз и Европейски конституционализъм в редица специалности на Софийския университет и Нов български университет.

Автор на много книги, студии и статии по въпросите на конституционното и сравнителното конституционно право.

Член е на Правния съвет при Президента на Република България.

Филип Димитров
Филип Димитров

 Филип Димитров е министър-председател (1991-1992 г.) на Република България и народен представител в 36-о, 37-о и 40-о Народно събрание. Заместник-председател е на Обединения парламентарен комитет ЕС-България (1993-1997 г. и 2005-2008 г.). От 2007 г. е член на Европейския парламент, заместник-председател на Конституционната комисия на ЕП.

Възпитаник е на Юридическия факултет на СУ, специализира в „Удроу Уилсън център“ във Вашингтон, САЩ (2003 г.), доктор по политология от НБУ. Преподавател е в „Кристофър Нюпорт юнивърсити“, Вирджиния, САЩ (2008-2009 г.), в Американския университет в Благоевград (2002-2008 г., 2010 г.), гост-преподавател в Университета на Торонто, Канада (2007 г.).

Притежава над 20-годишен юридически стаж като адвокат, член е на Софийската адвокатска колегия.

Филип Димитров е кариерен дипломат, посланик на България в ООН (1997-1998 г.), посланик на България в САЩ (1998-2002 г.) и специален пратеник на Председателя на ОССЕ за Армения и Азербайджан (2004 г.). От 2010 г. до 2014 г. е ръководител на Делегацията на ЕС в Тбилиси, Грузия.

Държавният глава ще назначи своите представители в Конституционния съд на Република България до края на септември 2015 година.

5 Comments

  1. Очаквах Екатерина Михайлова, която е специалист точно в тази област и има задължителния демократичен десен бекграунд.

  2. Филип Димитров е известен с това, че е Филип

  3. Е Филип Димитров в КС вече ми е в повече. Поради какви дълбинни правни знания, простете,този човек ще бъде изпратен в Конституционния съд? Щото бил министър-председател и посланик, а пътьом е завършил и право ли? А в коя област на правото точно е спец? Не че не сме ги виждали всякакви в КС, ама хайде стига!

    • То винаги идва в повече за слабо просветените,а особено когато са с прочит мозък!….

Коментарите са ограничени.