До Европарламента и обратно (фоторепортаж)

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова покани млади хора от България да надникнат зад кулисите на Европейския парламент в белгийската столица на 14 и 15 септември. Сред поканените беше и човек от Vevesti.bg. Станислава Георгиева разгледа, поснима, надникна на работното място на евродепутатите и се влюби в красивия Брюксел
CO8F5yuUAAAJS8u
Снимка от туитър акаунта на Ева Паунова.

„Най-важното е да работим за каузите, в които вярваме.“ Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова пред младежите, които пристигнаха по нейна покана в Европейския парламент, за да разберат как се коват законите в Европа.

Освен че имаха възможност да надникнат на работното място на евродепутатите, младите хора обиколиха и разгледаха Брюксел и се насладиха на изящната архитектура, на прочутите празници за небцето, каквито са местните шоколади, гофрети и бира, и се срещнаха с трудовите му хора.

И аз бях с тях, и аз се насладих.

Новото преселение на народите, за което усилено се заговори, заради бежанската вълна, причинена от войната в Сирия, може да се види на летището в Брюксел на „пристигащи“. Хора от всички народности се редят на митницата.

Тук винаги си е така, коментират местни внушителната опашка на митницата. Откакто европейските институции са тук, Брюксел е цветен, има хора буквално от целия свят, разкзва българка, която живее от години в белгийската столица.

Освен прочутото пикаещо момченце, с което предстои да се срещнем, във фоайето на хотела ни очаква плюещо.

На съседния ъгъл се намира бившият Grand Hotel Liégeois, където Пол Верлен и Артюр Рембо са прекарали страстното лято на 1872 г.

През 1871 г. двамата поети се запознават в Париж, любовта пламва между тях и започват връзка, която продължава 2 години. На 12 юли 1873 г. Верлен под въздействието алкохола прострелва Рембо в ръката, за което попада за 18 месеца в затвора.

Днес на мястото на знаменития хотел има заведение, което в момента е затворено.

Ремонти, ремонти, ремонти… Брюксел също е като преди избори.

Дори на брюкселската „Витошка“ текат ремонтни дейности.

При вас нема нема, би се изразил шопът, ако влезе в магазин за шоколади в Белгия.

Времето се сменя много бързо тук – може да превали за пет минути и след това да изгрее слънце, и така цял ден, коментират местните.

Захарни целувки ще има за всички от сърце. Витрина на магазин за сладкиши, създадена с една единствена цел – да съблазнява.

„Ама то е много малко, сувенирите дори са по-големи от него“. Това са преобладаващите коментари пред статуйката на малкия пикаещ Жулиен – един от най-популярните символи на Брюксел. Туристите си купуват шоколади с пикаещото момченце, отварачки за бира и тирбушони за вино с неговата фигурка, магнитчета, чашки, чинийки, пепелници, лъжички, вилички, колиета, преспапиета, картички и какви ви ое не джунджурийки, които да събират прах по домовете им, но и да им носят мил спомен за града.

Освен пикаещо момченце, белгийската столица си има статуи на пикаещо момиченце и пишкащо куче.

Едва ли обаче другите двама герои могат да се мерят с малкия пикльо по количество селфита, в което са участвали.

Една батерия на телефон не стига за всички красоти, с които се срещата дори и на бърза разходка.

Всеки гледа да щракне от оригинален ъгъл Grand Place. Абсолютно задължително е да направите някоко снимки там. Къщите на гилдиите от XVIII век заобикалят красивия площад от XIII век. Maison du Roi и Кралската къща също се намират тук.

Стрийт артът като реклама на магазин.

Толкова спретнато, че чак короните на дърветата са подстригани правоъгълно.

Вълшебна гледка към Mont des Arts.

Графити „Всички ние кървим в един и същи цвят“.

Чистачи на парка – единият светъл, дугият мургав.

Младите актьори от Бургас, победители в конкурс по театрално изкуство, част от посетителската група в Европарламента, си правят селфи пред Кралския дворец. Това е официалната резиденция на Краля на Белгия.

Разходката отвежда групата до Европейския парламент.

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

На 14 септември Ева Паунова откри изложбата Евродепутати #KатоTеб, които показват другите лица на представителите ни в Европа – усмихнати, гневни, правещи смешни физиономии, симпатични, едни от нас.

Фотографиите са подредени на паважа пред Европейския парламент.

Изложбата е част от арт-проекта на организацията на евродепутатите до 40 г. EU40 и фотографа JR с подкрепата на Фейсбук.

Портретите на 200 евродепутати ще бъдат изложени до петък.

Включих се в проекта, защото вярвам, че бъдещето на Европа зависи от всеки един от нас без значение от неговата позиция. Идеите и предложенията на гражданите са движещата сила в моята законодателна и социална дейност. Затова разчитам до голяма степен на всички канали за взаимодействие с тях, както лице в лице, така и чрез възможностите, които предлагат интернет и социалните медии, каза Ева Паунова на откриването на изложбата.

Освен нея от българските евродепутати със снимки участват колегата й от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и Момчил Неков от БСП.

Арт-проектът Евродепутати #KатоTеб бе подкрепен от членовете на борда на EU40 – евродепутатите от различни политически семейства Антанас Гоуга, Брандо Бенифей, Дан Далтон, Пабло Залба, Филип де Бакер и Виктор Негреску.

Ако не отидете до Брюксел, за да видите изложбата, тя ще дойде при вас онлайн тук.

Поканените от Ева Паунова младежи снимат българското знаме пред Европарламента.

На входа на посетителския център. Надпис на всички езици, на които се говори в Европейския съюз.

Всяка година Европейският парламент се посещава от 300 хиляди души, интересът към работата на евродпутатите е огромен, разказа Светла Танова (на снимката долу) от отдел „Посещения и семинари“ на ЕП.

 

DSCN3442

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев (на снимката) и Андрей Ковачев разговаряха с българските младежи от посетителската група в ЕП. Какво ще предприеме Европа за справянето с бежанската криза, очаква ли ни Трета световна война и какво ли още не обсъждаха политиците с младите хора, сред които имаше победители в конкурси по театрално изкуство, предприемачество и иноваторство.

Снимка от туитър акаунта на Ева Паунова.

Андрей Ковачев отговори на въпросите на гостите, свързани с външната политика на ЕС.

DSC_1560

Ето тук се решава бъдещето на Европа. Посетителската група имаше възможност да види къде работят евродепутатите. Всеки има свое място, подредени сме по политически групи и по азбучен ред, разказа Ева Паунова и покани гостите си да представят проектите, върху които работят.

Снимка от туитър акаунта на Ева Паунова.

Мобилното приложение Job wars има за цел да улесни набирането на най-добрите кадри за работодателите, разказаха създателите му.

Снимка от туитър акаунта на Ева Паунова.

Създателите на мобилното приложение Banitsa Finder, с което всеки може да провери къде е най-близката баничарница, представиха проекта си, който вече може да се използва освен във Варна, и в София.

Идеята им е app-ът освен помага за откриването на най-близкото място за закуска, и да дава възможност за поръчка онлайн.

„Ако знаете колко много обичам баница“, зарадва им се Ева Паунова. Един от приоритетите на евродепутата е намаляването на младежката безработица, затова тя подкрепя различни инициативи, насърчаващи младите.

Младите бургаски актьори Добрин (горе) и Митко (на долната снимка) разсмяха публиката с весели монолози. За сцена им послужи VIP ложата на пленарната зала на Европарламента.

Снимка от туитър акаунта на Ева Паунова.

Младежите получиха подаръци от Ева Паунова и веднага включиха един от тях в употреба (на снимката долу)

DSC_1577

Актьорите от Бургас и създателите на Job wars разцъкаха фризби пред Европейския парламент.

Не, това не е жена, взела заплатата на мъжа си, а статуята „Европа“, която се намира пред сградата на ЕП.

Оригинални барове в рибен ресторант.

Какво му трябва на човек… (една любов – англ.)

Закуска на тревата в парк близо до Европарламента.

Освен вълшебните шоколади, бирата с най-фино качество и традиционните картофки с майонеза, в Брюксел не бива да се подминава бз похвала и хубавото кафе.

Скулптурата на Жан-Мишел Фолон La ville en marche (Градът в движение).

Шопингът в Брюксел е истинско удоволствие. Цените са като в България (на някои етикети дори има цени в лева и можете да платите  българска валута), продавачките са мили и дружелюбни, без да са досадни. Между тях има и българки. Vevesti.bg доказа по емпиричен път, че според колекциите на големите марки София и Брюксел са на една и съща честота.

Дименторите от „Хари Потър“ вече по витрините.

Търговците изнасят боклука пред магазините си през нощта, откъдето местната „Чистота“ го събира в малките часове.

Понеделник вечер в Брюксел. Едно от най-известните заведения „Делириум“ предлага 3000 вида бира от цял свят. Освен много туристи, тук идват и местни.

Бира за двама в 4-литрова халба.

В Белгия се отнасят тържествено към бирата и я наливат в бутилки като за шампанско.

12002838_10204221741097728_8822034720247574247_n

Наздраве от авторката!

1 Коментар

  1. Поздравления за авторката .Интересен материял

Коментарите са ограничени.