Петък го пишем PARK(ing) Day

Mобилната апликация „Здрави” ще предизвика минувачите на ул. Иван Вазов да вземат участие в мини-спортен маратон

11891085_1198347273525083_6688908888588619065_n

За пета поредна година PARK(ing) Day ще превземе центъра на София този петък на 18 септември.

Паркоместа в града ще бъдат превърнати във временни публични пространства за изява.

Фондация Credo Bonum и кулинарно училище Food Connection подготвят кулинарно „паркомясто“, на което всеки регистриран участник ще дегустира приготвени деликатеси, ще получи вкусна кокосова вода и 20% отстъпка от всички кулинарни курсове на Food Connection.

Тъй като местата са ограничени, до щанда ще се допускат приоритетно хората с регистрации. Регистрациите са лични, поименни и важат само за един човек и само за избрания при регистрация часови интервал и могат да бъдат направени онлайн на surveymonkey.com/r/H8HKZJJ.

Mобилната апликация „Здрави” ще предизвика минувачите на ул. Иван Вазов да вземат участие в един истински мини-спортен маратон. Под формата на игра с физически и умствени предизвикателства те ще накарат хората да се раздвижат и да се позамислят. За най-бързите ще има и награди.

Чудовище, забързано да пусне писмо със своето колело „Балканче”, ще спре на PARK(ing)-а пред сградата на Централната поща на ул. Дякон Игнатий. То е избягало от проекта Sofia Monsters, който представя онлайн чудати същества, скрити на познати и най-неподозирани места в столицата.

Издателство ще акцентира върху книгата „Всички наши места” на Дженифър Нивън, като в специална кутия всеки желаещ ще пуска написани на лист свои негативни мисли. Главният герой в книгата Теодор Финч всеки ден той обмисля различни начини, по които може да умре, но и всеки ден намира нещо, заради което да живее.

Работното арт пространство за споделено ползване Soho отново ще излезе извън пределите на четирите стени и ще завладее паркинга на ул. Искър. Там всеки ще може да се възползва от възможността да поработи в една необичайна среда.

Обособеният кът пред СГХГ пък ще представи продуктите от серията Rescue на своя No stress PARK(ing), където Rescue специалистите на фармацевтичната компания ще информират как да елиминираме стреса, да запазим вътрешното спокойствие и емоционалния баланс в забързаното ежедневие. Всички посетители ще имат шанса да опитат от Rescue капките със спасителната комбинацията на д-р Бах, както и от Rescue пастилите и спрея. Ще се дегустират и Rescue продуктите от нощната серия, които помагат за концентрация през работния ден.

На паркинга на бул. Христофор Колумб ще гостува „Медената къща”. Те ще покажат как се вади мед и ще предложат за тестване сиропи и сладолед, но под формата на игри за сръчност и отборен труд.

Ще има и изненада с легло от цветя. Впечатляващата инсталация ще бъде разположена на ул. Славянска 2, а най-смелите ще могат да полегнат сред зеленината за бързо ободряване в обедната почивка.

Програмата ще изненада с турнир по джаги, докато на ул. Аксаков две млади дизайнерки от марката концептуални бижута „На изчезване” ще „овържат” минувачите в забавна игра на синя и зелена зона.

PARK(ing) Vibes за втора поредна година ще бъде музикалната сцена на инициативата. Този петък баналните паркоместа на ул. Луи Леже ще бъдат трансформирани и изпълнени с музика.

Ще слушаме винил сетове с диско, фънк хаус и техно, докато художникът Kokichan създава своя собствена визуална инсталация на живо и разнообразява с цветове монотонното сиво на добре познатите ни, обичайно изпълнени с коли и бетон, улици. За музиката ще се грижат Ihou, Ivo Graves (Audio Avantgarde), Ziggy и Zimone (Ruff House). Този парк(инг) ще работи и най-късно – до 22 ч.

PARK(ing) Day е част от Европейската седмица на мобилността и е подкрепен от Столичната община и Центъра за градска мобилност.