Горанов: До края на месеца ще е готов докладът за КТБ

Министърът съобщи, че досега синдиците са атакували в съда 156 прихващания за 185.8 млн. лв.

Владислав Горановна трибуната

До края на септември международната фирма, наета да разследва източването на парите от фалиралата Корпоративна търговска банка, ще е готова с окончателния си доклад.

Това каза по време на парламентарния контрол финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от „Дневник“.

По думите му компанията сега оперативно предоставя информация на синдиците на банката и ги консултира като информацията е професионална и детайлна.

Горанов каза, че тепърва предстои да бъде обсъдено как депутатите и обществото да бъдат запознати с информацията в доклада, така че тези, които искат да увредят масата на несъстоятелността, да не могат да се подготвят.

Министърът съобщи, че досега синдиците са атакували в съда 156 прихващания за 185.8 млн. лв., в Софийския градски съд са започнати 25 производства, повечето от които обаче са в начален етап. До месец се очаква да бъдат внесени още 5 иска за 70 млн. лв.

Синдиците не заличават обезпеченията и атакуват започнати заличавания, увери Горанов. Започнати са производства по несъстоятелност срещу длъжници на банката за 2.8 млрд. лв., заведени са искове срещу бивши администратори на банката за 17.4 млн. лв.

Мартин Димитров: Надявам се темата КТБ да не бъде заметена

Мартин Димитров от Реформаторския блок изтъкна, че е важно да се установи кръгът от замесени лица. „Нямам съмнение, че този доклад ще бъде даден и на българската прокуратура“, заяви Димитров.

Той призова Горанов да мисли как ще предостави данните от окончателния доклад на депутатите и на българския народ.

„Надявам се темата КТБ да не бъде заметена и ако пак си мислят за подобна афера, да знаят, че има осъдени, че има понесена отговорност“, заяви реформаторът, цитиран от news.ibox.bg.

Заедно с колегата си Петър Славов те изразиха заинтересованост и относно напредъка по оспорване на извършените прихващания с активи на КТБ, увреждащи интересите на вложителите и кредиторите.

Реформаторът Петър Славов напомни, че през май в пленарна зала финансовият министър е оповестил информация относно защитата правата на кредитори и вложители, според която към онзи момент са атакувани пред съд едва 8 прихващания на стойност на около 4,6 млн. лв. Същевременно Горанов посочил, че синдиците са установили над 180 увреждащи прихващания, които, според Славов, е логично да бъдат атакувани.

По публична информация извършените прихващания, увреждащи интересите на вложители и кредитори в КТБ са за над 1 млрд. лв., подчерта реформаторът.

2 Comments

  1. Този доклад го чака цяла България. Дано в него открием стината и той добави тази сила, която да придаде стимул на политическата воля за разрешение на конфликта КТБ и екстрдация на банкера-беглец.

  2. Е и? Този доклад просто ще потвърди в детайли как и къде Цветан Василев е прехвърлил източените от КТБ пари. Аз искам да знам защо никой в тази държава не си помръдва пръста, за да бъде екстрадиран и съден този престъпник!

Коментарите са ограничени.