Срути се част от ОЦК Кърджали, багерист в неизвестност (допълнена)

 

ОЦК архив
Оловно-цинковият комбинат в Кърджали (архив)

 

Сигнал за срутила се част от сграда в бившия „Оловно цинков комплекс” в Кърджали е подаден днес в 16,30 часа на тел 112. Това съобщиха от ОДМВР-Кърджали.

На мястото на инцидента незабавно са изпратени 8 пожарникари от службата в Кърджали с два противопожарни и един спасителен автомобил. По първоначални данни срутването е станало при разрушителни дейности и под отломките е затрупан багер, който е работил на обекта.

По-късно стана ясно, че той се казва Валентин Юруков и е на около 30 г от Стара Загора, според кореспондента на „24 часа“.

Кабината е била изцяло затрупана от отломките на сградата. Повеече от 3 часа два екипа огнеборци и полиция разчистват, за да стигнат до изчезналия мъж.

Срутилата се сграда е 4-етажна – във фалиралия ловно-цинков комплекс, където в момента се извършват разрушителни дейности и се премахват стари производствени сгради.

Рухналата постойрка е част от оловно производство, строена е през 1954 г, когато е граден и самият завод. Вероятно багеристът е разрушил носеща колона, което е предизвикало срутването. Това е една от версиите на разследващите.

Към момента съдбата на багериста не е ясна. Директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Сергей Заимов ръководи работата по разчистването на останките.