Представители на бизнеса във Велико Търново се срещнаха с Даниел Панов

Леката промишленост и сферата на високите технологии се нуждаят от кадри, става ясно от ново проучване в региона, осъществено съвместно от Панов и евродепутата Ева Паунова
вмнио
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Кандидатът за кмет на община Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов и Съветът на жените в бизнеса проведоха ползотворна среща за бъдещето на старата столица и населените места в общината.

Домакин на дискусията по актуални теми в областта на трудовата заетост, образованието, инвестициите и развитието на Велико Търново бе фабриката за сладкарски изделия „Престиж 96”. Форумът бе уважен от представители на двадесет утвърдени на национално и международно ниво компании – Siemens,, „Уника” „Бизнес Интелект”, „Гранд хотел София”, „Дженерали”. „София Франс Ауто”, „Хил Интернешънъл”, фирми, работещи в сферата на юридическите и консултантските услуги, човешките ресурси, застраховането и др.

Управителят на „Престиж 96 АД” Дарина Стоянова подчерта, че в ролята си на кмет на община Велико Търново Даниел Панов винаги е помагал на бизнеса. „Бях впечатлена, когато той сам ме потърси и пожела да проведем среща, за да обсъдим с какво общината може да съдейства. С течение на времето работихме по много проекти. Деловият подход на Даниел Панов е отличителна и приятна изненада за всеки представител на бизнеса”, подчерта Стоянова. Тя бе категорична, че в съвременната история на Велико Търново Панов е най-добрият кмет.

„За нас срещите като тази имат голямо значение, тъй като въпросите за развитие на градовете и общините са много важни. Имаме много идеи, имаме нужда да споделим и нашия опит. Виждаме, че Велико Търново става все по-привлекателен град”, сподели Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в България и главен изпълнителен директор на „Siemens” у нас.

Пред представителите на Съвета на жените в бизнеса кандидатът за кмет на Велико Търново Даниел Панов представи видимите резултати в града и населените места в общината. Гостите на дискусията останаха впечатлени от многобройните реализирани проекти, чиято обща стойност за четирите години е 137 милиона лева. Те оцениха старата българска столица като част от водещите градове в България. „Само за последната година туристическият ръст е 17%“, подчерта Панов.

Той говори за бъдещите проекти по интегрирания план за градско развитие: превръщането на терена на Старото военно училище в съвременен и зелен градски център, инвестиции в спортна и транспортна инфраструктура, изграждането на конгресен и изложбен център, реконструкцията на 36 улици в старата част на града и др. Панов подчерта, че по ОП „Региони в растеж” Велико Търново е във втора агломерация на българските градове, редом с Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и още четири града.

Една от основните теми по време на срещата беше професионалното образование и връзката му с бизнеса. Даниел Панов разказа, че в партньорство с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова общината е изготвила подробен анализ на трудовия пазар в областта.

От изследването става ясно, че във Велико Търново и региона леката промишленост и сферата на високите технологии се нуждаят от кадри.

Кандидатът за кмет на старата столица уточни, че анализът ще бъде представен на всички директори на училища в община Велико Търново, на Регионалния инспекторат по образованието и на Министерството на образованието и науката, с цел още през следващата учебна година паралелките в учебните заведения да бъдат оптимизирани, за да не се дублират и да може средното образование да бъде в полза на бизнеса. Даниел Панов пое и ангажимент, ако отново бъде избран за кмет, да инициира голяма кръгла маса по темата, на която да бъдат поканени представители на бизнеса, МОН и училищата. „Помислете как децата на България и младите хора, които излизат от университетите, да се реализират тук, в страната”, обърна се към представителите на бизнеса кандидатът за кмет от ГЕРБ.

Темата за инвестициите също предизвика интерес. Пред представителите на Съвета на жените в бизнеса Даниел Панов разкри, че от година насам общината е обект на засилен интерес от страна на фирми от целия свят. Приближаването на трасето на магистрала „Хемус” и бъдещият скоростен път Русе- Велико Търново- Свиленград дават отлични възможности за инвестиции, категоричен бе кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ. В ход е изграждането на няколко нови предприятия, включително и завод в сферата на високите технологии, в който ще се разкрият до 500 работни места.