Лиляна Павлова: За ремонта на всички пътища в страна ще са нужни 12 млрд. лв.

Министърът уточни, че толкова средства няма откъде да се намерят, затова се работи по приоритетни проекти, но обеща, че и по-малките пътища няма да бъдат забравени
12011181_397009497161383_3401393233260416136_n
Вчера Павлова направи изненадваща проверка на строежа на Западната дъга на Софийски околовръстен път

За ремонта на всички пътища в страна ще са нужни 12 млрд. лева до 2020 година, каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на Петия дискусионен форум на тема „Строителството през 2016 г.“, цитирана от „Фокус“.

Министърът уточни, че такива средства няма откъде да се намерят и затова се работи приоритетно по осигуряването на финансиране на 5-6 важни проекта.

„Един от тези проекти е довършването на ЛОТ 3 на автомагистрала „Струма“, добави Павлова. Тя подчера, че за България е важно да завърши магистралния си пръстен и усилията да бъдат фокусирани в завършването на вертикалните връзки на страната. По думите й целта е с повече приходи да бъде реинвестиран по-голям ресурс в развитието на пътищата.

Павлова обеща, че и по-малките пътища няма да бъдат забравени, като за тях ще се отпуснат около 380 млн. лева финансиране по програмите на ЕС. „Искаме да дадем шанс на общините сами да определят своите бюджети. Разчитаме след местния вот този процес да бъде ускорен максимално“, допълни министърът.

Всчки средства по оперативни прогами ще бъдат разплатени

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова увериха, че всички средства по оперативните програми ще бъдат разплатени. Това стана по време на Петия дискусионен форум „Строителството през 2016 г.“.

„По ОП „Околна среда“ разплащанията са добре – възлизат на 93,39%. Съгласно индикаторите, които сме заложили и плана за тази финансова година – около 400 млн. лева трябва да бъдат разплатени до края на годината по ОП „Околна среда“, обясни Ивелина Василева.

По думите й, има пълна готовност да са разплатени тези средства. „Верификацията става бързо. Организацията е налице. Зависи до голяма степен и от добрата организация на общините. Всичко води до очакването, че ще съумеем да оползотворим ресурса. Въпроса за ДДС за водните проекти е изяснен“, уточни Василева.

Лиляна Павлова посочи, че по отношение е на пътища и регионално развитие е уверена, че всички ще положат усилия да се разплатят на максимална степен.

„Всички проекти, които ще се изпълняват в последния момент означава, че ще се разплащат до декември. Когато говорим за регионално развитие, бенефициенти са общините. Те са в сложна ситуация, тъй като бюджетите им са в пъти по-малки. По механизма на фонд ФЛАГ сме одобрили почти всички общини. Изчерпали сме изцяло обаче ресурса от фонда. Смятам, че ще се справим с плащанията. Никой няма интерес да бави, включително и МФ“, каза още Лиляна Павлова.