Започват проучване за нефт и газ в блок „Силистар“

Shell е била единствената компания, подала оферта в конкурса, организиран от Министерството на енергетиката
карта на силистар
Карта: Министерство на енергетиката

Компанията „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.“, e избрана да извърши търсене и проучване за находища на нефт и природен газ в блок „1-14 Силистар“ в дълбоко Черно море, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

Според „Капитеал daily“ Shell е била единствената компания, подала оферта в конкурса, организиран от министерството. Останалите големи компании, които са проявили интерес към „Силистар“, не са подали оферти за участие в търга. Той бе обявен от българското правителство на 3 декември м.г. и включваше освен вече споменатото находище и още едно – „Блок 1-22 Терес“

През февруари т.г., за да провокират инвеститорския интерес към обявения конкурс, по време на международната петролна седмица в Лондон през февруари т.г. председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков промотираха потенциала на двата блока.

Тогава те се срещнаха с представители на Shell и норвежката Statoil. Освен това по време на изложението двата блока са били представени и пред още най-малко 600 фирми.

Според Христо Казанджиев, бивш директор на дирекция „Природни ресурси и концесии“ в Министерството на енергетиката, цитиран от „Капитал Daily“ евентуалната причина за липсата на интерес към проучвания в двата блока е фактът, че те са проучвани многократно и според получените данни не дават голяма надежда в тях да бъдат открити сериозни ресурси.

Според информацията, разпространена по-рано днес от Министерството на енергетиката „Шел“ ще вложи в проучванията 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС като бонус при подписване на договора за търсене и проучване.

Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности, уточняват от Министерството на енергетиката.

Очаква се договорът за търсене и проучване да бъде подписан до месец, след като правителството го одобри и упълномощи министъра на енергетиката Теменужка Петкова да го сключи.

В напреднала фаза е и проучването в на най-перспективния блок в български териториални води – „Хан Аспарух“. За него бе сключен договор през 2012 г. Българският клон на френската Total, която оглавява консорциума, спечелил конкурса за търсене и проучване там вероятно ще започне проучвателни сондажи през февруари догодина.

„Роял Дъч Шел плс“ – компанията майка на „Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В.“, от близо 30 години е лидер в дълбоководното проучване и добив на нефт и газ и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. „Шел“ познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в Западно Черно море край бреговете на Турция.