Прогнозират ръст на имотния пазар и нов бум в продажбата на жилищни имоти

Ново жилищно строителство

Брокери отчитат ръст на имотните сделки с 20% само за София. 15 на сто от сделките се осъществяват преди взет акт 16, съобщи БНР в коментар за състоянието на имотите.

Апартаментите с две спални са предпочитани. Средната цена на квадратен метър за завършено строителство е 1000-1200 евро. В центъра цената достига 1300 евро на квадратен метър. Плащанията „на зелено“ в центъра се движат между 800 и 1200 евро и между 700-900 евро в близките квартали до центъра. 75 хил. лева и сто квадратни метра е осреднената характеристика на сключените имотни сделки.

„Има инвеститори на пазара и ние с тях работим, които имат финансиране на целия проект. Една част от тях започват да продават, след като вече сградата или проектът е пред акт 16. Това е сигурност за купувачите. На пазара в момента не разчитат от продажбата на апартаменти да си финансират и довършат проектите“. Това обясни изпълнителният директор на една от брокерските компании у нас Люба Атанасова.

Краткият период на търсене и осъществяването на имотната сделка за не повече от месец и половина, активността на купувачите, търсенето на по-високо качество и появата на нови типове клиенти са белезите на задаващия се ръст в продажбите. Почти нулевите лихви по депозитите и поевтиняването на кредитите стимулират процеса. 30 на сто от сделките са осъществени с ипотечен заем, но повече от 50-60% от тях се финансират с пари в брой.

Големите сделки се правят с малък процент финансиране и от гледна точка на сигурността. Използваш много малка част финансиране – около 20-25%, но прехвърляш отговорността за проверката на цялата документация на банката, което заможните клиенти започнаха да използват„.

Новите клиенти, които нахлуват на пазара, са лекари и адвокати. Те използват преференциалните условия на банките и наемат или купуват жилищните зони за офиси и медицински кабинети за извършване на частна практика. Това обясни Юлия Шехерова, мениджър в агенция за недвижими имоти.

Жилища търсят предимно младите семейства с повече от едно дете и със стабилни доходи.

За тях е важно задължително да има зеленина, детска градина в близост, аптеки, да е уреден районът от гледна точка на инфраструктура.