Съдиите определиха Таня Райковска за Конституционния съд

ВКС темида

 

Със 112 гласа заместник-председателят на ВКС и ръководител на Търговската колегия Таня Райковска бе избрана за конституционен съдия от общото събрание на ВКС и ВАС. До избора й се стигна след балотаж между нея и заместник-председател на ВАС Боян Магдалинчев, който получи 52 гласа, информира „Правен свят“.

Кандидатите бяха общо четирима – Райковска, Магдалинчев и съдиите от ВКС Симеон Чаначев и Борислав Белазелков.

В началото на събранието се регистрираха 176 от общо 196 съдии от ВКС и ВАС. 100 са съдиите от ВКС и 76 от ВАС. По-късно още един съдия пристигна и така общият брой стана 177.

Таня Райковска бе номинирана от колегата си Дария Проданова, а Боян Магдалинчев – от Марио Димитров. Кандидатурата на Борислав Белазелков бе издигната от Албена Бонева, а тази на Симеон Чаначев от Гълъбина Генчева. Всяка номинация бе съпроводена от кратко представяне на кандидата.

При първия тур най-много гласове събра Райковска – 66, следват Магдалинчев – 45, Белазелков – 39 и Чаначев – 25. Гласували са всичките 177 съдии, недействителните бюлетини са две. Според правилата за избран на първи тур се счита онзи, който събере 50% плюс един глас. При евентуален балотаж за спечелил ще се смята онзи, който събере повече гласове. При балотажа гласуваха 176 съдии, недействителните бюлетини бяха 12.

Преди началото на събранието председателят на ВКС Лозан Панов изрази мнението, че за конституционен съдия трябва да бъде избран цивилист, човек, който работи в сферата на гражданските правоотношенията. Това становище на Лозан Панов е продиктувано от сферите в правото, в които са практикували сегашните конституционни съдии.

„Днешният избор не бива да се превръща в битка между ВКС и ВАС. Няма значение кой ще победи. Но този избор е сериозен тест за всички нас. Ние сме това, което избираме“, каза Панов.

Председателят на ВАС Георги Колев каза, че никога не е имало проблем при избирането на конституционен съдия от съдебната квота.

Съдиите избраха и комисия по избора, в която влизат трима съдии от ВКС и двама от ВАС.

Иначе половин час преди началото на Общото събрание на ВКС и ВАС за избор на конституционен съдия е бил подаден анонимен сигнал за бомба в Съдебната палата.

Събранието бе насрочено за 14.00 ч. Информацията за сигнала е стигнала до Съдебна охрана 20-ина минути след подаването му. Веднага след получаването му, служители от съдебната охрана спряха достъпа на граждани и магистрати до палатата иуведомиха ръководството на ВКС исъдиите, които вече се събираха в зала „Тържествена“. Така навън останаха и част от съдиите от ВАС. След намеса на председателите на ВКС и ВАС, те бяха допуснати.