Райна Княгиня – провокация или жест към ГЕРБ?

Втората политическа партия у нас може да пее каквото си иска и не е забранено

Борисов Местан
Местан искрено благодари на Борисов за новото строителство в регион, контролиран от ДПС

 

Райна Княгиня, та Райна Княгиня…Да се възпаляваме по темата защо братята българи-мюсюлмани пеели за Райна Попгеоргиева режисирано или самоволно е толкова тъпо, колкото и да коментираме хапването на баклава с боза или новините на турски.

Аз лично бих залепил 100 лева на челото на турчин, който да ми я изпее по принцип и още толкова, ако я изпее на предизборен митинг. Номерът е, че в единия случай я поръчвам аз, а в другия – условно – Местан.

А бре, будали, що се връзвате на фокусите на ДПС? Не се ли научихте, че замирише ли на избори, и от Сараите ви пускат по пързалката? На всеки избори от времето на Доган през 2005 година ДПС пускаше по някой фитил. Кръгове, обръчи, порции на властта…

Е, сега ви провокират с Райна Княгиня. Това е едната гледна точка.

Другата е, че Местан прави метан на управляващите. Или по-точно на ГЕРБ. Или най-точно – на Борисов.
Шаблонът казва, дори внушава, че ГЕРБ непрекъснато има някаква необходимост от ДПС. Според мен това е една от най-големите заблуди и удобни внушения.

Обратното – ДПС винаги е имало необходимост да застане на везната в полза на някой от силните.
Е, ако се върнем към музикалните послания, ще трябва да си припомним репликите, които си разменяха в социалните мрежи Радан Кънев, Румяна Бъчварова и т.н. Те станаха част от преговорния пороцес.

Ако сме в хипотезата, че тази работа е замислена предварително, в това музикално послание, ДПС направи жест към ГЕРБ.

За изборите? Не, и двете партии ще си вземат своето. А за след тях.

Паметливите си спомнят колко жеста направи Местан пред Борисов в рамките само на една политическа година – от 300 дни толеранс до най-любезния поклон, който някой от опозицията е правил на премиер от управляващите.

„Гледам ви в очите и ви казвам следното: силата и зрелостта на един политик и на една политическа сила се изразява най-вече с това да имаш доблестта и коректността да признаеш доброто, което прави един министър-председател дори, когато не е номиниран от твоята политическа сила, дори когато се явяваш в опозиция на неговото управление“ казва Местан за водоснабдяването на микрорайон Звездел”.

Няма да кажа името на политика, който ден по-късно сподели за това поведение: „То бива наколенки, ама пък чак толкова…”

Тук стигаме до ключовия въпрос – за участието на ДПС във властта. При относително двупартийния модел беше ясно – ляво-дясно и ДПС накланя везните (доста опростенчески, но беше така). Сега има и демократи и патриоти и всякакви дубльори…

Да, според личното ми усещане, ако това е замислено, песента за Райна Княгиня, която така възпали духовете не беше нищо повече от един жест към ГЕРБ и Борисов. Но донякъде и към БСП. Просто втората по сила партия в България отчита, че не може да бъде втора с гласвете само на турци и цигани.

Gendo

2 Comments

  1. Прочетете публикацията на Тони Николов в Портал култура „Кой му тури знака“. Много силна и образоваща статия.

  2. Ако е жест ,то той е динена кора,но когато сътвориш нещо хубаво и то е факт ,дори и боговете мълчат ,камо ли Местан,тогава хвалят от кумова срама!

Коментарите са ограничени.