Българка е номинирана за най-добър учител в света

Училищен звънец

 

За първи път българка е номинирана за „Най-добър учител в света“ на международния ден на учителя. Престижната награда достига 1 000 000 долара, които победителите обикновено дават за благотворителност, съобщи БНР.

Номинираната Таня Борисова от 60-то училище в София каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“, че, ако спечели наградата, ще даде парите  за изграждане на дневен център  за деца със специални образователни потребности.

„В София няма такъв дневен център, какъвто аз бих искала да има – за деца и младежи аутисти“, мотивира решението си тя.

Училището, в което Борисова преподава, е пилотно па проект на МОН за „включващо обучение“ на деца със специални образователни потребности. Според Борисова, номинацията  показва, че за учителите трябва да се говори с уважение. Уважението се печели, а не се дава, категорична е тя.

„Когато съм била директор съм се стремила да привличам повече млади колеги, които въпреки ниското заплащане съм мотивирала да останат в училище като съм ги карала да работят по проекти, за да могат те да заобичат учителската професия и по този начин да останат. Не трябва да се говори само за пари“, каза още Таня Борисова.