12 бисера от предварителните изпити в Алма Матер

programa_sasakava_k_m_sofijskiya_universitet_sv_kliment_ohridski_obyavyava_konkurs_za_ednokratni_doktorantski_stipendii_v_razmer_do_2000_schatski_dolara_medium200x200
На предварителния изпит по български език и литература в Алма матер абитуриентите можеха да избират да пишат по темата – „Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров” или да съпоставят цитати от стихотворението „Хайдути” на Христо Ботев и „Сиротна песен” на Димчо Дебелянов.

„Кандидат-студентите смесват агресивния разговорен език с езика на интерпретативното съчинение”, коментират проверяващите, цитирани от „Монитор”.

 

Ето и някои от бисерите, които се родиха тази година:

 

❧ „Вапцаров убил баща си с мотика”.

 

❧ „Балканът вече не е баща на лирическия герой, а негова майка”.

 

❧ „Героят на Ботев осъзнавал, че Балканът е най-доброто място за оставяне на трупа му. Там зверове и природни масиви ще бдят над костите му вечно”.

 

❧ „Затова лирическият герой открива надежда в планината, която няма как да му помогне физически, но поне психически”.

 

❧ „Дебелянов се реализирал като поет след смъртта си”.

 

❧ „Първо от холера се разболява лирическият герой на Дебелянов, а после и своя автор”.

 

Бисери от предварителния изпит по история, на който се паднаха теми за Априлското въстание и Балканската война.

 

❧ „Потушаването на въстанието получава положителни отзиви от съседни страни, които са солидарни със случващото се”. ❧ „Настъпилите действия по това време от гледна точка на корупцията са крайно некоординирани”.

 

❧ „Корабът е спрян и при спирането пада убит революционерът Христо Ботев. Той не пристигнал в България, но чрез това пътуване Великите сили разбират за жестокостите в България”.

 

❧ Левски е „пръв комуникатор”, известен на целия днешен български народ.

 

❧ „В съседните държави се организират стачки и се предприемат всякакви методи за изказване на отрицателно мнение за станалото”.

 

❧ „Вариантът друга държава, в частност Русия или Австро-Унгария, да ни помогне също бил отхвърлен поради интересите на Великите сили и по-точно на Англия и Франция, чийто кредитор била империята”.