Симеон Втори: Здравословно е в парламента да се чуват различни мнения

Трябва да съхраним институцията Въоръжени сили, независимо че жиевеем в мирни времена, категоричен е той
снимка: пламен трифонов. 02.06.2014 Симеон Сакскобургготски редом до президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, на представянето на книгата на бившия министър от НДСВ Николай Василев
02.06.2014 Симеон Сакскобургготски редом до президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, на представянето на книгата на бившия министър от НДСВ Николай Василев Снимка: Пламен Трифонов

„Здравословно е, когато в парламента на една демократична държава се чуват различни мнения.“
Това каза бившият премиер и бивш лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски в интервю за агенция „Фокус“.

За атмосферата в 43-тото Народно събрание Сакскобургготски отбелязва, че „стига да се огледаме и да видим и в другите страни, не само нашите съседки, а и по-далеч, има аналогични моменти и още по-пъстри, далеч по-пъстри парламенти, но държавите си функционират“.

„Така че аз не бих отдал прекалено много важност или значение на факта, че има спорове. Разбира се, че има тон и тон понякога, благоприличие или не, но това са вече мои лични виждания, нали. С това не искам да кажа, че критикувам, далеч съм от това“, казва още Сакскобургготски.

Ако погледнем действителността и ще разберем защо и двете – и Европа, и Русия са ни еднакво близки, интересни, коментира той.

Симеон Втори допълни, че не трябва да се ограничаваме, а да гледаме и отвъд океана на Запад защото може да търсим и там наши, главно икономически, интереси или пък още по-далеч – в Далечния Изток. Сред всички тези контакти, най-важното е да намерим българските икономически интереси, заяви Сакскобургготски.

Той отбеляза, че за жалост имаме донякъде тенденцията да залитаме от една крайност към другата, без да останем в средата. „Но може би това е също нещо, което аз лично се научих и затова либералното, центристкото ми е много по-близко. И не казвам либералното, както го тълкуват в САЩ, а просто да има повече мнения, да се уважават различните мнения, но да не е крайно към една страна или крайно към другата“, каза още Симеон Сакскобургготски.

Трябва да съхраним институцията Въоръжени сили, независимо че жиевеем в мирни времена, категоричен е той.

Моментите такива, каквито са в историята, идеалите, ценностите, всичко това трябва да се съхранява, отбеляза Сакскобургготски.

Той допълни, че живеем в други времена, където Въоръжените сили имат много по- технически определена длъжност или цел, за разлика от отминали периоди, когато армията е била свързана с усещането за териториална защита. Вече няма и принудителна военна служба, което едно време е било доста по-пряка и директна връзка, отбеляза той.

„Има моменти, когато ми беше много, много тежко като премиер. И си мислех, колкото и да е тежко, например на баща ми или на цар Фердинанд е имало допълнително бреме, ако щете, което бяха вероятността и опасността от военен преврат или например нашествие и нахлуване от съседни войски. Което, слава Богу, в ден днешен вече изобщо е извън всякаква възможност и вероятност“, отбеляза Симеон Сакскобургготски.