Apple тайно разработва изкуствен интелект

Според оскъдната и неофициална информация проектът е насочен към създаването на интелигетна мобилна операционна система

изкуствен интелект

Компанията Apple има проект за разработка на изкуствен интелект, като старателно пази в тайна всички подробности, съобщава агенция Bloomberg, цитирана от „Дневник“.

Тази секретност спира интереса от специалисти в сферата, които биха могли да помогнат на проекта, допълва агенцията.

Компанията дори не взима участие в големи и важни конференции за изкуствения интелект. Тази година предстои най-голямата – Neural Information Processing Systems, в която ще участват Google, Microsoft, Facebook и Baidu. Apple не е заявила интерес към участие.

„Секретността на Apple е отвъд скалата. Те стоят напълно извън случващото се“, коментира Ричард Земел, професор по компютърни науки в Университета на Торонто. Самата компания е отказала коментар по темата.

По време на миналогодишната конференция инженери на Apple са били там само като посетители и са избягвали да комуникират много с други хора, като не са разкривали дори къде работят, освен ако не са попитани изрично. Apple дори не позволява на хората, които са в екипа разработващ изкуствения интелект, да пишат позициите си в социалните мрежи. Офисите се държат под ключ и никой друг екип не знае по какво точно работи другият екип, коментира професорът по машинно обучение Греъм Тейлър.

Според оскъдната и неофициална информация проектът на Apple е насочен към създаването на интелигетна мобилна операционна система. Подходът на максимална секретност, който е традиционен за Apple, този път изиграва лоша шега на компанията, коментира Йошуа Бенгио, един от водещите специалисти по разработка на изкуствен интелект. Хората в този бранш си помагат, държат се в течение на развитието на проектите си. За специалистите е особено важно да могат да публикуват и научни статии, което в Apple не е възможно.

Именно затова топ специалистите предпочитат да работят с други компании, където имат тази свобода. В момента Apple има 42 отворени позиции, в чието описание се споменава изкуствен интелект и 120 места за хора в сферата на машинното обучение. В опит да привлече специалисти, Apple обмисля да публикува и научна статия, но това са слухове между хората в бранша. За сега компанията запазва традиционното си мълчание.