Политици честитят Деня на народните будители във Фейсбук и Туитър

Ето какво ни пожелават и споделят държавниците на днешния празник
12115754_10153956587179796_6183867142150937526_n
Спортният министър Красен Кралев избра този колаж, за да честити празника във Фейсбук.

Социалните мрежи Фейсбук и Туитър избраха родните политици, за да честитят Деня на народните будители.

„Честит ден на народните будители! Празник, на който още веднъж си припомняме, че без култура и книжновност, без четене и изкуство нито един народ не може да съществува!“, написа зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева във фейсбук профила си.

„В Деня на народните будители поклон пред тези, които запазиха българския дух и независимост и благодарност към будителите днес, които дават сила и вяра, за да вървим напред като нация“, е посланието, което отправи столичният кмет Йорданка Фандъкова в социалната мрежа.

Кметът на Варна Иван Портних избра да съчетае честитката за празника с призив към гражданска активност на изборите.

Днес е денят, в който всички трябва да бъдем будители! Със собствена воля, с мисъл за бъдещето, със своя глас! В Долни чифлик, в Провадия, в Дългопол, в Белослав, във Вълчи дол! В „Приморски“, в „Аспарухово“, във „Владиславово“! Гласувайте!, призова Портних във Фейсбук.

12189180_898254316930967_8861331623620952106_n

„Поздравявам Ви с един от най-българските празници, които сплотяват народа ни и са израз на тази историческа памет, която ни е запазила през вековете! Днес е празник, с който отдаваме почит на българските просветители, книжовници, революционери, които не са просто портретите от стената, а свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност, от които днес нашата Родина повече от всякога има нужда. Дълбок поклон пред всички тях и пред всички учители!“, написал е бившият премиер Пламен Орешарски във фейсбука си.

Днес, свободата е още по-необходима за всички нас, не само, за да се създават културни ценности и блага, а за да може, както казва през далечната 1886 година Петко Рачев Славейков: „Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бъдний ден!“, защото успехите са по – ценни, когато се постигат с усилията на цялото общество, а трудностите се преодоляват по-лесно, когато сме единни. Честит празник на народните будители, българи!, пише още Орешарски в статуса си в социалната мрежа.

Да се събудим в неделята на будителите, призовава бившият министър на външните работи Соломон Паси в Туитър. Той споделя и снимка на първата страница на в. „Борба“ от 1928 г., на която фигурира дядо му – Соломон Паси, адвокат от Пловдив.

Лидерът на БСП Михаил Миков реши да честити празника още вчера на фейсбук страницата си:

„Уважаеми сънародници,

Ден преди Деня на народните будители искам да Ви поздравя с големия празник. Правя го днес по две причини. Първо, защото, смятам, че пробуждането трябва да започне навреме! Второ, защото, в съвременните български условия думите „празник” и „избори” в едно изречение звучат все повече като противоречие.

За Деня на будителите ви призовавам – бъдете будни, скъпи български граждани! Събудете се още днес и утре гласувайте! Пробуждането започва от всеки един от нас. Да не проспиваме тази възможност да превърнем отново в празник упражняването на трудно извоювани права.

Ако не се събудим навреме, няма да има повод да празнуваме. Защото има значение какво ще поставим пред нашата „-крация”. Дали ще е имаме демо-крация или авто-крация с демонстрация за пред „началниците”, за да не се излагаме пред чужденците… Има значение и каква ще е политиката в тази наша демокрация. Политика, която не прави компромиси с идеите и принципите или онази, с която ни карат да свикваме – политика, в която главната идея е, че няма принципи и че принципните различия нямат значение – политиката със самоцел – властта.

Неведнъж като народ сме се унасяли по сладки приказки и фантастични номера на спасители и фокусници… и сме се успивали, и сме губели, и сме съжалявали. Този път рискуваме да загубим нещо много ценно, в постигането на което повечето участвахме, но най-важното бяхме поискали… помните ли? Има значение каква демокрация искаме да имаме и дали сме готови да я отстояваме. Нашата, българската демокрация, далеч не е съвършена, но пък струва ли си да я жертваме за нечии амбиции?

На 1 ноември ще засвидетелстваме уважението си към всички онези просветители, книжовници, будители на българския дух и автори на националното възраждане, към революционерите, които със саможертва и себеотрицание са преодолявали големи препятствия пред възхода ни като народ и като държава. А от нашето решение и участие в избора в неделя зависи дали техните дела са имали смисъл, дали имаме повод да празнуваме и заради себе си, като будни съвременни българи. Твърдо вярвам, че буден и будител може да бъде всеки от нас!“

Министри

„В Деня на народните будители нека си припомним думите на Стоян Омарчевски, министър на Народното просвещение и отдадем почит към паметта на народните деятели, които са водели българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура и нека техните дела бъдат и наши стремежи и цели.
Честит празник!“, това написа министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във фейсбук страницата си.

Днес отдаваме почит на просветителите, книжовниците и революционерите, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите, пише спортният министър Красен Кралев във Фейсбук профила си. Такива хора има и сега сред нас 🙂 Честит празник!, пише още Кралев.

Евродепутати

„Честит Ден на народните будители!

Да почитаме учителите и просветителите, книжовниците и духовниците, които превръщат словото в най-мощното оръжие и дават своя принос за достойна България.

Нека този ден винаги ни напомня, че в познанието са корените на нашата духовност и национално самочувствие.“ Това написа евродепутатт от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел в официалната си фейсбук страница.

Нека в деня на народните будители си спомним имената на всички ония синове на България, благодарение на които се съхрани българщината, призовава от фейсбук страницата си евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Очаквайте продължение!

12196170_1051507538217112_1638965834612946905_n