Почина човекът, който обяви падането на Берлинската стена през 1989 г.

В 19 ч. на 9 ноември Шабовски вади лист хартия от джоба си и пред репортери прочита съобщение от властите, според което без ограничения ще се дават визи на желаещите да пътуват извън страната

гюнтер шабовски

Източногерманският държавен служител Гюнтер Шабовски – бивш говорител на централния комитет на източногерманската Комунистическа партия, който по невнимание обяви падането на Берлинската стена през 1989 г., е починал днес на 86 години.

Това съобщи неговата вдовица пред германската информационна агенция ДПА.

След месеци на масови протести срещу режима в Източна Германия през 1989 г. правителството на страната решава да подготви закон, който да разхлаби ограниченията за пътувания извън Източна Германия.

В 19 ч. на 9 ноември Шабовски вади лист хартия от джоба си и пред репортери прочита съобщение от властите, според което без ограничения ще се дават визи на желаещите да пътуват извън страната. На въпрос на италиански журналист от кога важи това правило, Шабовски отговаря колебливо „Доколкото знам… от сега“.

Пресконференцията се излъчва на живо по телевизията и само минути по-късно новинарски бюлетини обявяват падането на Берлинската стена, уточняват „Франс прес“ и БГНЕС.

Хиляди източногерманци започват да се тълпят пред контролно-пропускателните пунктове, водещи към Западен Берлин, където граничарите, които не са сигурни какво да правят, звънят на началниците си за инструкции. С нарастването на тълпата една от бариерите на стената е свалена и източногерманците влизат в Западен Берлин.

По-малко от година след това, на 3 октомври 1990 г. двете части на Германия се обединяват след повече от четири десетилетия на разделение.