Днес е Йордановден

Това е третият по значимост християнски празник след рождеството и възкресението на Исус
Свето Богоявление.
Свето Богоявление.

 

На 6 януари църквата чества един от дванадесетте Господски и Богородични празници, известен като Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден.

Това е третият по значимост християнски празник след рождеството и възкресението на Исус.

Нарича се Богоявление, защото за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица: Отец, Син и Дух Свети, напомнят от Светия синод. Това ясно е изразено в тропара на деня: „Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Света Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те наричаше възлюбен Син, а Духът във вид на гълъб потвърждаваше верността на тия думи. Христе Боже, който си се явил и си просветил света, слава Тебе“.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

Традицията повелява всички да участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. „мръсни дни“. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери.

Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Тържествен водосвет за Богоявление (Йордановден) от 13.00 часа и ритуал по изваждане на Светия кръст ще се състои на езерото в ж.к. „Дружба“ в столицата. На водосвета ще присъства кметът на София Йорданка Фандъкова.

По традиция ритуално хвърляне на кръста на Богоявление ще се извърши и в повечето населени места в страната.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия ще бъде отслужен в София. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще участва в ритуала от 11.00 часа на площад „Свети Александър Невски“, където ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.
Ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши военни, депутати, представители на местната власт.
Богоявленски водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

Над 150 хил. българи празнуват имен ден днес.

На този ден имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Данка, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богомил, Богoлюбa, Божанa, Бетина, Божидар, Божан, Боян.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.