8 български филма на Киномания (пълната програма)

Билетите ще са на цени 12/10 лв., само „Хамлет“ ще гледаме срещу 15

Осем български филма ще бъдат показани предстоящото издание на „Киномания“, което ще се проведе от 12 до 29 ноември, съобщиха организаторите на фестивала на пресконференция днес.

Четири от тях са игрални премиери, един е пълнометражна анимация и три – документални, посветени на музиката и киното, пише „Дневник“.

29-тата „Киномания“ ще бъде открит на 12 ноември с „Каръци“, който получи голямата награда „Златен Георгий“ на кинофестивала в Москва. След „Стъпки в пясъка“ исках да направя и филм за по-младото поколение, филм за моите студенти, каза режисьорът Ивайло Христов. В лентата участват Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков.

С участието на Деян Донков и Ованес Торосян и цяла плеяда известни български актьори е и „Аз съм ти“ – филмът на режисьора Петър Попзлатев, който ще бъде показан за пръв път пред софийска публика две години, след като бе отличен на фестивала за българско кино „Златна роза“. Участват Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Захари Бахаров, Владимир Карамазов, Владимир Пенев и Михаил Билалов. Историята прескача между България от 30-те години и наши дни и разказва за дружбата между две жени. Единствената прожекция е на 14 ноември.

С бляскав концерт, който ще пренесе Зала 1 на НДК в златните времена на суинга „Сентиментъл суингърс“ ще представят документалния „Животът е един безкраен танц“ на 18 ноември. Филмът всъщност е на белгийския режисьор Андре Шандел, но разказва за възраждането на интереса към суинг културата у нас през историите на вокалистките на групата Деси, Рони и Вера и музикантите от Михаил Йосифов Секстет.

Ще бъде показан и първият филм, осъществен по програмата на НФЦ за нискобюджетно кино от миналата есен –  „Докато Ая спеше“ на Цветодар Марков. Действието се развива в рамките на една вечер в театъра, когато актьор разбира, че е изместен от телевизионна звезда за мечтана роля на сцената. Междувременно дъщеря му спи в апаратната и чака той да я заведе у дома. В ролите са Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Георги Кадурин, Ирини Жамбонас, Стефан Мавродиев, Емил Емилов, Станка Калчева, Красимира Кузманова и Ая Мутафчиева. Премиерата е на 16 ноември.

Внимание заслужава и копродукцията между България, Ирак, Македония и Румъния „Жената на моя живот“ на
режисьора Антоний Дончев на 19 ноември. Двама влюбени иракчани, разделени от войната, се срещат по пътя за Европа 13 години по-късно – но не се разпознават, а помежду им вече цари подозрението. В ролите са Виолета Марковска (награда от 10-ия Кипърски интернационален филмов фестивал), Михаил Билалов, Силвия Петкова, Соран Ебрахим, Кристина Христова Николова, Селим Акгюл, Блаже Димитров, Николай Додов, Омер Чаушен, Николай Ишков и Анастасия Шендя.

За малки и големи е анимационната екранизация по приказката на Валери Петров „Пук“ на Анри Кулев, която ще бъде показана на 15 ноември в „Люмиер“. „Това е анимационен филм по приказка, направен с класическа рисувана анимация на хартия. До момента той еучаствал в два фестивала – в Китай и в Торонто. От 35 години в българската киноиндустрия няма такъв пълнометражен анимационен филм“, заяви Кулев.

Българските филми в програмата са допълнени от два документални филма, посветени на киното: „Катя Паскалева. Последната роля“ на Георги Тошев по повод 70 години от рождението на покойната актртиса и последният филм на също покойният вече Иван Георгиев-Гец – „Усмивките на българските кинокомедии“.

Фестивалът ще продължи до 29 ноември в Зала 1 на НДК и кино „Люмиер“ и освен познатите си от миналата година рубрики – „Фестивал на фестивалите“, детско, кулинарно, френско и италианско кино, ще предложи и няколко нови. Пълната програма е на неговия сайт.

Билетите ще са на цени 12/10 лв. с изключение на прожекциите на „Хамлет“ с Бенедикт Къмбърбач, които ще са на цена 15 лв.

1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12