Илиян Василев: Този път полицаите са проводниците на дестабилизацията

Коментар на Илиян Василев от фейсбук профила му

Илиян Василев

Не искам да давам лоши прогнози – но полицаите са този път проводниците на дестабилизацията. Дори да приемем, че някои изказват съмнение в това, че именно министър Горанов ще поеме инициатива за реформа през бюджета, а ДПС е против.

Май ще трябва да се излиза пак на улицата, защото това е единственият метод да се озаптят след като прегазват всякакъв закон и никой не ги арестува. Ако кажа, че е пълзящ преврат, ще ме обвинят, че нагнетявам обстановката. Ако бях на 20, можех и да греша. Но това със спонтанността на протеста е за наивници.

Зная колко нереформиран е този сектор, колко носталгици по миналото има там и колко симпатизанти на Путин. В момента се копират механизмите, по които се опитаха да дестабилизат Черна гора. И при минали протести се опитаха да ги използват, спомнете си на чия страна. Този път нещата са много сериозни.

За системата няма никаква опасност, ако напуснат и 10 хиляди полицаи – да, ще има шок, но ще отвори възможност за оптимизиране на структурите. Има много бройки и заети, но няма сигурност. По-малко хора ще получават повече.

Повтарям, ако не се излезе на улицата да се защити реформата – ще продължим да пропадаме. Те много добре знаят, че правителството не може да изпрати други полицаи, за да ги разгони и затова безчинстват в центъра на София.

Не се заблуждавайте, ако спрат реформата в МВР, няма да има и съдебна реформа и никаква друга реформа. Дори и да не сте фенове на правителството, на ГЕРБ или на РБ или на която е от другите партии. Трябва да се действа.