Пореден опит делото „Станишев” да тръгне

Днес е шестото съдебно заседание срещу бившия премиер за 7 изгубени секретни документа
Сергей Станишев

В Софийския градски съд (СГС) в 13:30 днес ще се състои шестото съдебно заседание срещу бившия премиер и настоящ евродепутат Сергей Станишев за изгубени 7 документа с класифицирана информация.

Заради нежеланието на прокуратурата да разсрекрети обвинителния акт, за да го прати на Станишев, който да се запознае с него, делото още не е започнало по същество. Софийската градска прокуратура (СГП) иска Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложена глоба от 1000 до 5000 лева.

СГП се аргументира с чистото му съдебно минало, ниското предвидено наказание по закон за това престъпление – 2 години затвор или пробация – и с това, че деянието не е причинило имуществени вреди.

Първото заседание на делото беше на 18 март 2014 година като тогава за първи път не беше даден ход на делото, защото прокуратурата не е изпратила обвинителния акт на Станишев, което е задължителна предпоставка, за да започне то.

Това се повтори и на следващите две заседания, въпреки че държавното обвинение е единствената институция, която може да махне грифа „Секретно“. Впоследствие Станишев беше приет като евродепутат и получи имунитет, което наложи на четвъртото заседание СГС да прекрати делото. Самият Станишев обаче, „за да изчисти името си“ и имунитетът му беше свален по-бързо.

След като това се случи, делото отново беше възобновено пред СГС, само за да бъде прекратено от съдия Александра Йорданова, тъй като прокуратурата отново не разсекрети делото и съответно не прати обвинителния акт до подсъдимия.

Бившият премиер беше обвинен още на 14 юли 2010 г., че в периода 4 ноември 2005 г. – 27 юли 2009 г. е загубил седем секретни доклада – три на ДАНС, два на МВР, един на министъра на отбраната и един от НАТО.