Честваме 28 години от 10 ноември

През 1989 г. се състоя Ноемврийският пленум на ЦК на БКП, който прие оставката на Тодор Живков

 

Днес се навършват 28 години от историческия 10 ноември, променил историята на България.

Тогава, през 1989 г. се състоя Ноемврийският пленум на ЦК на БКП, който прие оставката на Тодор Живков.

Това е краят на 35-годишното му управление на Народна република България като Генерален секретар на ЦК на БКП. Тази дата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП (която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата) е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка. Това оказва въздействие и върху останалите социалистически страни, които са членове на Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ. България, не без основание сочена за един от най-верните на СССР съюзници по онова време, също обявява курс към преустройство на съществуващата в страната обществено-политическа и икономическа система.

В България Тодор Живков констатира в различни изказвания, че досегашната система не успява да отговори на нуждите от промяна на тогавашното общество и се начертава рамка на ново обществено устройство – демократично начало на държавата. Икономическата рамка също се променя от държавно планиране към елементи на частно стопанство.

При Горбачов и поетия от него курс за самостоятелност на съюзниците, за първи път, откакто Живков е начело, се появяват различия между него и съветски ръководител.

Всичко започва на 9 ноември – денят, в която пада Берлинската стена. Свидетелствата разказват, че тогава висшите партийни функционери ген. Добри Джуров, проф. Йордан Йотов и Димитър Станишев отиват в кабинета на Живков, за да го убедят сам да се оттегли от властта и това да бъде съобщено на заседанието на Политбюро на ЦК на БКП.

Причината е натиск от Москва. С идването на Михаил Горбачов на власт в СССР започва процес на перестройка и България също обявява курс към преустройство. За първи път обаче се появяват различия между Тодор Живков и съветски ръководител. Така, неочакваното събитие става факт – Тато, както народът го нарича, пада от власт след цели 35 г.

По време на онзи разговор пред партийните си другари той казва, че ще подаде оставка.

Но на пленума, който започва сутринта на 10 ноември, Живков очевидно се надява да му се размине. Произнася доклад за преустройството на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало“ и дори не изглежда притеснен.

Проф. Димитър Луджев по-късно пише в книгата „Революцията в България. 1989-1991“:

„Може би тайно се е надявал на чудо, на лоялност от страна на тези хора, които той издига и които до вчера треперят пред него и демонстрират преданост и послушание“.

По-късно е дадена е почивка, по време на която вече мълвата, че се очаква Живков да бъде свален от власт се разпространява.

След години тогавашният премиер Георги Атанасов разкрива пред „24 часа“ какво му казва той в онези минути:

„Георги, мислех, че ме освобождавате само като генерален секретар на ЦК на БКП. Сега разбирам, че ще бъда освободен и като председател на Държавния съвет. Защо? Бих могъл да ви бъда още полезен…“ „Отговорих му, че този въпрос вече е обсъждан и решен на вечерното заседание на Политбюро на 9 ноември и връщане назад не може да има!“.

След почивката на Живков изобщо не е дадена думата. Атанасов веднага заявява, че е постъпила молба от него за освобождаването му от двете длъжности и обявява „единодушното решение на Политбюро да я приеме“. В залата цари пълно мълчание, а Тато не изглежда на себе си, очевидно осъзнавайки, че срещу него има истински заговор.

За нов генерален секретар на БКП е предложен Петър Младенов – най-дългогодишният външен министър на страната – от 1971 г. От трибуната той благодари на Живков.

По-късно в мемоарите си Тато не признава, че е бил свален, пише, че подал оставка заради напреднала възраст и лошото си здравословно състояние.

Пред проф. Недю Недев, който се среща с него няколко пъти през 1996 и 1997 г., пък той казва: „Оставката, която подадох, е най-голямата ми грешка в живота…“

На другия ден

Още на 11 ноември потисканата до този момент опозиция се активизира. В редакцията на сп. „Социологическа мисъл“ се събират 50-на души от Клуба за подкрепа на гласността и преустройството и „Екогласност“. Сред тях е бъдещият първи демократично избран президент – д-р Желю Желев.

„Имаше слухове за движение на танкове към София, за опасност от съпротива на генерали и приближени на Живков. Тогава думата „демокрация“ още не можеше да се произнася свободно, да не говорим за „Долу БКП!“. Този лозунг се появи чак в началото на януари 1990 г.“, разказва още Луджев.

Въпреки това, решават да направят митинг в подкрепа на демокрацията и политическите и икономически реформи.

На 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по националната телевизията, Младенов е избран за председател на Държавния съвет.

Още на другия ден се провежда първият свободен митинг, организиран от КТ „Подкрепа“ и „Екогласност“, на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Младенов за Живков: „След мен – потоп“

В тези условия Петър Младенов поема курс към пълно отричане на режима, към който е бил част дотогава. За това свидетелстват извадки от доклада му на пленума на ЦК на БКП на 11 декември 1989 г., отпечатан в брой 346 на партийния орган “Работническо дело” на следващия ден:

„През последните години страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие.

За всички нас влошаването на положението не бе гръм от ясно небе. Това се виждаше много преди да стигнем до сегашния кризисен етап. В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка, сходна с феодалното управление. Оформи се малка група начело с Тодор Живков, която узурпира властта. Около тази група, която много бързо придоби семейно-землячески характер, се наслоиха властолюбци и кариеристи от различен калибър. Те получаваха от върховния ръководител ключови постове и облаги, които им позволяваха от негово име и от името на партията и държавата да вършат произвол, да манипулират основни обществени институции. Това бе дълбоко обидно за нашия народ.

За дълъг период от време и особено през последните години решенията по всички основни въпроси в икономиката се вземаха от Тодор Живков, често по силата на случайни подбуди и на базата на импровизирани съждения. Тези деформации се задълбочиха, когато преднамерено се провеждаше линия на замазване на съществуващото положение и отсрочване на решаването на наболелите проблеми по пътя на повишаването на външните и вътрешните задължения на страната. Тази политика с основание може да бъде наречена:„След мен – потоп”. По такъв начин българският народ получава в наследство от досегашния режим една тежка ипотека.

Главната причина за създалото се положение бе неизживяната административно-командна система, монополът на властта, фактическият тотален контрол върху производството и разпределението.

Първо: В последните години не само че няма никакъв икономически ръст, а напротив, има рязко връщане назад.

Второ: Особено опасна е нарастващата “пропаст” между паричните средства на населението и наличните стоки и услуги. Сега населението разполага с 25 млрд. лева в спестовни влогове, а има малко стоки, които може да купи. Само за 1989 г. се очакват свободните парични средства да се увеличат с още 1.6 млрд. лева!

Трето: Много години наред държавният бюджет приключва с големи дефицити. Непризнаването на инфлацията ускорява обезценяването на българския лев, намалява неговата вътрешна и външна покупателна сила. Изключителна тревога буди стремителното нарастване на задълженията ни в свободна конвертируема валута.

“Нагоре” вървеше лъжлива информация, “надолу” – завишени възнаграждения за мълчание и съучастие, един общ заговор срещу благополучието на народа. Създадоха се условия за корупция, за разгръщане на “икономика в сянка”, за най-различни мафии. Икономиката на командите “от горе” беше на път да унищожи прекрасната българска природа.

Разклати се вярата на населението към закона, защото той постоянно се нарушаваше. Намесата в дейността на правозащитните органи стана постоянно явление“.

Опитите на Петър Младенов да убеди българите, че режимът е свършил обаче са компрометирани по много начини. Първите свободни и демократични избори след над 45 години комунистически режим се провеждат повече от половин година след това – на 10 и 17 юни 1990 г.

Междувременно – през януари 1990 г., вътрешният министър ген. Атанас Семерджиев дава строго секретна заповед – да бъдат унищожени досиетата на Държавна сигурност. Тайната операция цели БКП да запази контрола на своя агентурен апарат и да прочисти архивите от компрометиращи материали.

Съдбата на Тато

В същото време новата стара власт продължава да се опитва да се разграничи от Тодор Живков, който само два месеца се радва на оставените му екстри – персонална пенсия, охрана, мерцедес и вила.

На 18 януари 1990 г. той е арестуван. На 4 септември 1992 г. Върховният съд му налага присъда от 7 години затвор за незаконно раздаване на пари за представителни нужди на държавния апарат – за жилища, коли и др.

На 9 февруари 1996 г. обаче Общото събрание на наказателните колегии на Върховния съд признава на Живков статут на бивш държавен глава и прекратява делото срещу него.

На 5 август 1998 г. Тодор Живков умира. След смъртта му са прекратени и другите дела, заведени срещу него – за фонд „Москва“, за раздадени помощи на компартии и държави от Третия свят) и за Възродителния процес.

Плахи стъпки към демокрацията 

На 7 декември 1989 г. е създаден Съюзът на демократичните сили (СДС). Месец по-късно започват консултации между представители на опозицията и ръководството на БКП за свикването на „кръгла маса“ за мирен преход. „Кръглата маса“ заседава от 16 януари до 15 май 1990 г. и приема споразумения за политическата система, за изменения и допълнения на Конституцията и законопроекти за политическите партии и изборите за Велико народно събрание (ВНС).

На 3 април 1990 г. парламентът избира Петър Младенов за президент (председател) на България. В този ден БКП се преименува на Българска социалистическа партия (БСП).

Изборите за седмо ВНС през юни са спечелени от БСП. СДС оспорва резултата и започва протести, подкрепени и от студентите, които в крайна сметка водят до свалянето на Младенов. Под натиска им и заради прословутата реплика „По-добре е танковете да дойдат“, той подава оставка на 6 юли 1990 г.

На 1 август 1990 г. ВНС избира Желю Желев за президент. Две години по-късно той печели първите демократични избори.

Немалко българи и до днес не мислят, че преходът е завършил успешно, някои дори си спомнят с носталгия за Тодор Живков. Други обаче ценят най-важното за тях – свободата.

22 Comments

 1. I precisely had to thank you very much once again. I am not sure the things I would’ve made to happen in the absence of the actual hints provided by you about that situation. It became the distressing dilemma in my opinion, nevertheless considering a specialised fashion you dealt with it forced me to weep for fulfillment. I am happier for the information and have high hopes you really know what a powerful job that you are carrying out educating many others by way of your websites. Probably you have never got to know all of us.
  air jordans

 2. I must express thanks to this writer just for bailing me out of this type of condition. As a result of looking out through the world wide web and meeting ideas that were not powerful, I thought my life was over. Existing minus the approaches to the issues you have resolved by way of your entire site is a crucial case, and the ones that would have in a wrong way damaged my entire career if I hadn’t encountered the blog. Your own personal training and kindness in taking care of the whole thing was tremendous. I’m not sure what I would have done if I had not come across such a solution like this. I can at this time relish my future. Thank you so much for the expert and effective guide. I will not think twice to suggest your blog to any individual who wants and needs assistance about this matter.
  yeezy boost

 3. I truly wanted to type a simple word so as to appreciate you for these great points you are giving at this website. My extensive internet investigation has at the end been rewarded with excellent know-how to exchange with my great friends. I ‘d tell you that we website visitors are quite fortunate to dwell in a useful community with so many outstanding professionals with useful concepts. I feel truly happy to have encountered your website page and look forward to some more awesome minutes reading here. Thank you again for everything.
  michael kors outlet store

 4. I have to express some thanks to this writer just for rescuing me from this type of scenario. After exploring through the search engines and obtaining notions that were not helpful, I thought my life was over. Living without the presence of solutions to the issues you have resolved by means of the guide is a critical case, and those that might have badly affected my entire career if I had not come across your web site. The mastery and kindness in dealing with everything was invaluable. I don’t know what I would’ve done if I had not come upon such a stuff like this. It’s possible to now look forward to my future. Thanks for your time so much for this skilled and results-oriented guide. I will not think twice to endorse your web page to any person who needs support about this problem.
  balenciaga sneakers

 5. This website online is really a stroll-by means of for the entire information you wished about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l undoubtedly uncover it.
  adidas ultra boost uncaged

 6. I used to be more than happy to seek out this net-site.I needed to thanks on your time for this excellent read!! I positively having fun with each little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you weblog post.
  adidas yeezy boost

 7. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to find somebody with some unique thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this website is something that’s wanted on the internet, someone with just a little originality. helpful job for bringing something new to the web!
  Adidas Originals NMD Runner Primeknit Sneakers Navy Blue Light Blue

 8. I have to convey my passion for your kind-heartedness supporting individuals who absolutely need help with in this question. Your real commitment to getting the message around appeared to be particularly important and have in most cases enabled some individuals like me to achieve their dreams. The insightful facts signifies so much to me and further more to my fellow workers. Many thanks; from everyone of us.
  links of london sale

 9. Oh my goodness! an amazing article dude. Thanks However I’m experiencing issue with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx
  yeezy boost 350

 10. Thanks a lot for providing individuals with an exceptionally brilliant opportunity to read from this site. It can be very superb and jam-packed with fun for me personally and my office mates to visit your blog nearly three times per week to study the latest secrets you have got. And lastly, I’m so usually fulfilled for the wonderful creative ideas served by you. Some two areas in this posting are ultimately the most suitable I have had.
  birkin bag

 11. Spot on with this write-up, I actually think this website wants rather more consideration. I抣l in all probability be again to read much more, thanks for that info.
  adidas nmd

 12. I want to show thanks to you for rescuing me from such a trouble. As a result of checking through the the web and seeing concepts which were not powerful, I was thinking my life was over. Living devoid of the solutions to the problems you have fixed by means of your good posting is a critical case, and those which could have in a wrong way damaged my career if I had not encountered your web page. Your good training and kindness in handling every item was vital. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a thing like this. I can also at this point look forward to my future. Thanks for your time very much for this high quality and effective help. I will not hesitate to propose the website to any individual who requires counselling about this subject.
  yeezy boost 350

 13. Aw, this was a really nice post. In idea I wish to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make a very good article?but what can I say?I procrastinate alot and certainly not seem to get one thing done.
  yeezy

 14. I needed to compose you one bit of observation to help thank you very much the moment again for those spectacular opinions you’ve shown on this site. This is certainly pretty generous of you to supply easily what most people would’ve made available for an e book in order to make some bucks for their own end, most importantly now that you might have tried it in case you decided. Those good tips additionally worked to become a easy way to fully grasp that other individuals have a similar dreams just as mine to know a little more with regards to this issue. I know there are many more enjoyable instances ahead for folks who start reading your website.
  yeezy

 15. Can I simply say what a relief to search out someone who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know how one can deliver a problem to gentle and make it important. More individuals must read this and understand this aspect of the story. I cant imagine youre no more popular because you positively have the gift.
  yeezy boost

 16. After study a couple of of the weblog posts in your website now, and I actually like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and might be checking again soon. Pls take a look at my web page as nicely and let me know what you think.
  nmd

 17. I want to convey my admiration for your generosity in support of men and women that actually need assistance with in this issue. Your special dedication to getting the solution throughout was certainly beneficial and have always permitted many people just like me to achieve their desired goals. The informative publication denotes much to me and extremely more to my office workers. Best wishes; from each one of us.
  michael kors outlet

 18. Needed to put you the bit of note in order to say thank you yet again regarding the splendid principles you’ve provided on this page. This is strangely open-handed of people like you to deliver unhampered just what many people might have distributed as an ebook to get some profit for themselves, and in particular given that you could possibly have tried it if you decided. The secrets likewise acted to become a good way to recognize that most people have the same zeal similar to my very own to figure out way more in terms of this condition. I know there are numerous more pleasurable opportunities ahead for many who take a look at your site.
  supreme clothing

 19. There are definitely a whole lot of particulars like that to take into consideration. That is a nice level to convey up. I offer the ideas above as general inspiration however clearly there are questions just like the one you bring up where a very powerful factor will likely be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged around issues like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Each girls and boys feel the impression of just a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.
  yeezy boost 350

 20. I wanted to develop a brief comment in order to appreciate you for all of the unique tips you are giving on this website. My time-consuming internet research has now been compensated with beneficial know-how to exchange with my best friends. I ‘d point out that many of us website visitors are unquestionably blessed to exist in a fine community with very many lovely professionals with beneficial secrets. I feel quite lucky to have used your entire web page and look forward to plenty of more pleasurable times reading here. Thanks again for all the details.
  longchamp bags

 21. Aw, this was a very nice post. In thought I would like to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and certainly not appear to get one thing done.
  adidas nmd r1

 22. I have to express my affection for your kindness giving support to individuals who really want help on this one study. Your personal commitment to getting the solution across was especially good and has usually enabled some individuals like me to realize their objectives. The important suggestions implies this much a person like me and substantially more to my office workers. Thank you; from everyone of us.
  timberland shoes [url=http://www.bootstimberland.co.uk]timberland shoes[/url]

Коментарите са ограничени.