Цацаров: Записите с разговори на Владимира Янева не са от СРС

Главният прокурор потвърди думите си от февруари, че Янева не е най-големият виновник за аферата „Червеи“

Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров, който се оказа замесен в разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, коментира днес преди заседанието на Висшия съдебен съвет, че изтеклите записи не са в следствие на законно приложени специални разузнавателни средства и намекна, че те са правени от единия от участниците – Румяна Ченалова.

„Записите не са резултат от приложение на СРС, те са резултат от незаконно записващо средство. Как се е озовало това го знаят участниците, или поне един от тях. Прави впечатление, че Янева излага факти, а другият участник е пестелив в коментарите си“, коментира Цацаров, цитиран от „Дневник“.

„Записите са разговор между две дами – едната е с образувано досъдебно произвоство срещу нея, а втората е привлечена като обвиняема. Едната е и подсъдима, другата засега привлечена като обвиняема за сега по едно досъдебно производство. Една от причините за скорошното появяване на тези записи е думата засега“, твърди главният прокурор.

Срещу бившия председател на СГС наскоро започна дело за действията й по разработката „Червеи“, срещу Ченалова, малко след временното й отстраняване беше образувано досъдебно производство за престъпление по служба. По него прокуратурата дори поиска постоянният й адрес, но съдът на два пъти отказа.

Според главният прокурор, записите, които се появиха в онлайн платформата „Болканлийкс“ и предадени от сайта „Бивол“, са „удобно накъсани на части, за да произвеждат сензации“. Цацаров потвърди думите си от февруари, че Владимира Янева не е най-големият виновник за аферата „Червеи“. Той потвърди, че е говорил с бившия председател на СГС, но преди започването на досъдебното производство.