За гащите на Реформаторския блок

9628_z90pJJRHgDPBhcmn3QKIBVt7olsb4w
Реформаторският блок постави като ясно условие за участието си в бъдещо правителство включването на Патриотичния фронт и чрез него постигане на парламентарно мнозинство.

 

logo-245

 

 

 

 

ОК. Сега си представете следната позиция: Борисов предлага Патриотите за участие в управлението, а Реформаторите излизат с декларация: „Отказваме да участваме в коалиция с бивши сътрудници на Държавна сигурност, националистически партии, проявяващи етническа нетърпимост с антиевропейска ориентация”.

 

И сигурно щяха да бъдат прави. Щеше да звучи логично и принципно.

 

Та в ПФ е бъкано с бивши ченгета – от шестаци до разведкаджии…от Каракачанов през Велизар Енчев до Стефан Солаков…Всъщност няма значение. Евгени Михайлов ги изброи до 11. И едни светли и неопетнени демократи, като Слави Бинев.

 

Днес обаче Реформаторите казват, че само с Патриотите ще имаме стабилно (?) дясноцентристко (?) правителство.

 

Онова, с правителство на малцинството не става. А защо не става?

 

В момента Борисов е като преговарящия Фигаро. Фигаро тук, Фигаро там, Фигаро горе, Фигаро долу…Доколкото става ясно, Патриотите не искат да отстъпят от някои свои конкретни искания. Връщане на казармата…(?) Някакви изпити на 6-годишните, часове по патриотизъм… Разполагане на ракети „земя-земя”, за възпиране на евентуални турски териториални претенции. Ракети на една държава от НАТО, срещу друга държава от НАТО, при ненарушимост на границите в Европа(???)

 

И логично последва изявлението на Борисов след лидерската среща: „Единственото възможно решение е правителство на малцинството”.

 

Обаче Риформата – йок!

 

Какво ви става бе, хора?

 

Само за малка част от „числения състав” и програмата на ПФ чистите, свети и принципни реформатори не трябва да дадат и дума да се отвори за каквото и да е участие по каквато и да е форма в парламентарно мнозинство или участие в кабинет на парламентарна група с повече ченгета процентно, отколкото в ДПС.

 

И хайде сега, Фигаро, събирай тристранна среща, да се договорят условията!

 

Какви условия, въпросът е принципен. И на здрави гащи.

 

Преди 5 години Борисов си пое отговорността и риска като състави кабинет на малцинството. Тогава беше подкрепено от Синята коалиция с 2 партии и 2 председатели на ПГ. Е, сега е същото, но с 2 субекта. Както казва Кунева – избирателят поиска дясноцентристко управление…Ами направете го.

 

А, има и една разлика. Преди 5 години и Костов и Мартин Димитров гласуваха „за” Цецка Цачева. Сега Радан Кънев се въздържа. Имал лоши спомени от 41-я парламент под ръководството на Цачева.  Ами той и Велизар Енчев от ПФ гласува „против” председателката пак по морални причини…не внесла подписката на НФСБ за референдум за членството на Турция в ЕС…

 

Оттук  до пряката връзка РБ-ПФ има една ръка разстояние…Спекулации да искате.

 

Обаче РБ не иска да рискува с правителство на малцинството. Иска мнозинство. Иска главният преговарящ Борисов да обикаля евентуалните партньори като цветарка по масите и да увещава всеки поотделно да приеме претенциите на останалите.  И така да е задължен на всички. А ако се издъни – отговорът е готов – негов беше мандатът, той се провали.

 

Забелязвате ли какво става в момента? От БСП се примириха, че няма как да участват в играта, защото всяко отстъпление от червените линии ще ги досъсипе, заявиха, че отговорността е на Борисов” и гледат сеира отстрани.

 

АБВ направиха на практика същото. Всяка колаборация с ГЕРБ и дясно управление моментално връщаше част от крехкия им електорат обратно в БСП.

 

В момента те не пречат на евентуално правителство толкова, колкото партиите, които трябва да се договарят помежду си.

 

Ако Реформаторите влязат в коалиция на малцинството, само с ГЕРБ, ще трябва да постигат точно толкова договорки с ПФ и останалите партии в парламента по основните реформи, колкото и ако са в някаква форма на коалиция или с подписано споразумение.

 

„Това е своеобразно извиване на ръцете на Борисов”, коментира член на Гражданския съвет на РБ. „Проблемът е, че Патриотите не могат да отстъпват вечно и от всичко – те си имат борба за електорат с „Атака” и ако се съгласят на всичко, ще се обезличат тотално”, аргументира се той.

 

В момента няма логично обяснение за поведението на Реформаторите и най-вече за настояването им за участие на ПФ в управлението освен фактът, че при коалиция на малцинството те ще останат единственият и то малкият партньор на ГЕРБ в управлението. А според стария постулат на Иван Костов всяка колаборация с партията на Борисов ще бъде пагубна за РБ (разбирай ДСБ). При тази ситуация всеки отказ на РБ да подкрепи парламентарно поведение на ГЕРБ в управление на малцинството ще се приеме като своеобразен саботаж от тяхна страна.