Алексения Димитрова: Първото ми разследване за офшорки беше през 1997-1998 г.

Image_5410901_126

Първото ми разследване за офшорки бе през 1997-1998 г. Говорили сме за офшорния бизнес като важна тема с много колеги по света на нашите световни срещи на разследващите журналисти, така че е нормално да участвам в глобалното разследване „Документите Панама“.

Така Алексения Димитрова, която предоставя разследването си на в. „24 часа“, отговори на въпроса на Слави Трифонов защо участва в световната журналистическа мрежа, организирана от Международния консорциум на разследващите журналисти, която работи по разследването.

Тя беше актуален гост в „Шоуто на Слави“ по повод  „Досиетата от Панама“ – най-голямото изтичане на документи в историята, по които работят 400 журналисти от 80 държави.

Вчера „24 часа“ съобщи, че поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери от България са били свързани с офшорни регистрации в различни държави, а поне 100 други души с българско гражданство или живеещи в България са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори.

„Основната ми цел e да видя има ли българи и дотук мога да кажа, че няма политик, който да е акционер“ в офшорна фирма. Но дали други са играли подобна роля, не мога да кажа, защото не съм видяла всички документи – те са милиони, каза Димитрова.

В „Шоуто на Слави“ допълни, че е видяла име на непозната за нея жена, но без подпис и с непълен адрес. Имало и често срещани имена от рода на Иван Иванов или Петър Петров, затова не било изключено някои от данните да са откраднати или измислени.

На въпрос от БНТ има ли някакъв договор с базирания в САЩ консорциум, Алексения Димитрова нарече това „формализиране“. Нямам договор, не работя за консорциума, отвърна тя. Това е група журналисти, група съмишленици, намерили интересни данни и споделили ги с колеги, обясни журналистката. „Това не е работа на договор, нито нещо като да те наемат и ти да вършиш определена работа за някого,“ каза тя.

Вижте тук видеозапис на „Шоуто на Слави“ с участието на Алексения Димитрова.