Коварният план на Местан – Бареков във властта

9300_bC5gQRTJcKFLJQ6rB5z2JqWNBThqkc

Лютви Местан. Снимка: Vevesti.bg

Ако все пак се състави коалиционно мнозинство, то ще бъде олицетворение на абсурдната ни политическа среда

 

 

Евгени Петров

Изборните резултати поставиха политическия ни елит в най-тежкия цугцванг, който някога са си представяли и пред необходимостта от най-тежките и до вчера немислими политически компромиси.

 

 

 

 

 

 

 

Преди да продължите да четете, опитайте се да си отговорите на следните въпроси:

 

Ако сегашните изборни резултати и произтичащите от тях възможности за съставяне на коалиционно правителство бяха получени на предишни избори, щяхте ли да ги приемете, или щяхте да настоявате за нови избори?

 

Вярвате ли в искреността на политиците, че за дни са способни да се променят и са готови – едните да управляват в диалог с цената на взаимни отстъпки, а другите – да бъдат конструктивна и коректна опозиция?

 

Смятате ли, че каквато и коалиция да се състави, тя ще бъде стабилна и ще има необходимата обществена подкрепа?

 

ХХХ

 

По отношение на въпроса „правителство или нови избори”  анализаторите се обединиха в коалиция „Дали вали”, в смисъл – може и така, може и инак, а привържениците на отделните политически сили – във формат „Така ми се иска”. Резултатът е следният – всички твърдят, че най-лошото са нови избори, но всеки прави и невъзможното да се случат.

 

В последните дни и часове клоня към варианта за пореден вот най-вече по емпирични наблюдения. Фундаменталните отдавна ги няма, защото няма фундамент.

 

Какво всъщност се случи – последователно и паралелно.

 

В началото простите сметки показаха като най-вероятна коалицията ГЕРБ-РБ-ПФ.  Лукавците от ДПС обявиха 300 дни подкрепа. Без условия и участие във властта.

 

След като поведението на част от РБ премина границата на търпимото, ГЕРБ определи условията си – кабинет на споделената отговорност. С  ясна политическа подкрепа и коалиционно споразумение. Борисов обясни причините – без управленски ангажименти в правителството утре всеки може да си намери повод и да се откаже.

 

Не се знае дали за това не повлия едно нелепо предупреждение на Радан Кънев, който заяви, че осигуряването на кворума ще бъде работа на ГЕРБ.

 

Няма как БСП да сподели тази отговорност със свои министри в кабинета, защото (както се очакваше и както се видя) въпросът е идеологически и принципен на класическото ляво и дясно схващане за управлението.

 

Но при същите консултации с БСП изведнъж стана ясно, че всякакви идеи за кратък мандат, краткосрочни цели и управление „на парче” са неприемливи. ГЕРБ поискаха пълен мандат и получиха съгласие от БСП, че имат основание.

 

Условията на Патриотичния фронт

 

Отново в понеделник, когато замириса на участие в управлението,  тъкмо сговорчивите и уж без претенции Патриоти излязоха с позиция и още в самото начало поставиха едно на практика неизпълнимо условие за подкрепа. Цитираме го: „Поемане на ангажимент от ръководството на политическата сила – мандатоносител и лично от министър председателя(!) за отстраняване и подмяна в най-къс срок на всички представители на антиконституционната и антибългарска партия ДПС от всички държавни институции: министерства, агенции, комисии, областни управи и др”.

 

Това като условие очевидно в политически план е абсолютно неизпълнимо. И ако не друго, то позволява във всеки момент ПФ да обявят, че напускат коалицията. То е дотолкова незаконно и недемократично, че повече прилича на онова, което на бизнес език се нарича „стоп оферта” – такава, която да предизвика задължителен отказ.

 

Отговорът на Местан

 

Как реагира Местан не само на това, но и на други позиции на „патриотите”? Безусловната подкрепа при него моментално отпадна. Само допреди дни Местан твърдеше, че нови избори са най-лошото, трябва да се състави кабинет на всяка цена. Сега позицията е доста променена – по-лошо от предсрочни избори е безпринципна коалиция с  ксенофоби, националисти и евроскептици. И поименното споменаване на Валери Симеонов.

 

„ДПС ще е ярка, ясна и силна опозиция на такова управление”, заявява лидерът на ДПС. Тоест – няма 300 дни.

 

 

Кой остава на сергията?

 

Сега прегледайте отново възможностите и броя на мандатите. И изведнъж ще откриете накъде тика работата Местан. Ако трябва да има някакво мнозинство (коалиция на малцинството е нонсенс), то единственият вариант остава…Бареков с неговите 15 депутати.