Нели Куцкова: Имам сериозни опасения, че нищо няма да излезе от проверката по „Яневагейт“

Тя се надява случаят да послужи поне като пример за участниците в подобни корупционни практики, че някога някой може да проговори

Нели Куцкова Кадър bTV

„Аз имам сериозни опасения, че нищо няма да излезе от проверката.“ Така коментира в интервю за bTV говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова развитието на скандала със записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдийка Румяна Ченалова.

Според Куцкова каквито и проверки да бъдат направени от разследващите, никой няма да им повярва. Тя припомни че в записите, разкриващи търговия с влияние и корупционни зависимости в съдебната система, се споменават, освен имената на членове на Висшия съдебен съвет, и на двама от „тримата големи“ – главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

Говорителят на Съюза на съдиите не се съгласи със заявения от президента Росен Плевнелиев отказ да инициира независима комисия с представители на трите власти, която да провери „Яневагейт“. Такъв призив отправи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

„Нестандартните ситуации изискват нестандартни решения“, каза Куцкова и припомни постъпката на Плевнелиев през 2012 г. при встъпването като конституционен съдия на Венета Марковска, чието име бе компрометирано. Тогава държавният глава напусна залата, преди Марковска да положи клетва и така на практика блокира влизането й в Конституционния съд. „Моралното в никакъв случай не е по-маловажно от законното“, каза още Куцкова.

Тя припомни и протеста на съдиите от СГС при избора на Владимира Янева за негов председател. „Трябваше да се обади френският посланик, за да се обърне внимание“, каза тя и призова да бъдат чувани хората от системата, а не да се чака да стане голям скандал. Тя на няколко пъти каза, че в СГС има честни съдии, които си вършат работата. „Русия не е Путин и съдебната система не е Ченалова и Янева“, каза Куцкова, като направи аналогия с предишния разговор в студиото, посветен на отношенията Москва-Анкара.

Попитана дали й се е случвало някой да се опита да й диктува изхода от дадено дело, Куцкова каза: „Случвало ми се е, но който ми се е обадил, не е повторил“. Тя изрази надежда „Яневагейт“ да послужи поне като пример за участниците в подобни корупционни практики, че някога някой може да проговори.