Над 1500 училища ще бъдат обновени с европейски пари

На 20 април ще бъде открито „Ларгото“ в столицата
л,пао
Снимка: Пресцентър на МРРБ

Над 1500 училища ще бъдат обновени с европейски средства по линия на оперативните програми „Регионално развитие“ и „Региони в растеж“.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на церемония в Министерството по подписването на договора за реконструкция и модернизация на Националното училище по изкуства „Добри Христов“ – Варна.

Договорът беше подписан от заместник-министър Деница Николова – ръководител на управляващия орган на ОПРР, и министъра на културата Вежди Рашидов. С подписването на първия договор по програмата се дава нейният официален старт, отбеляза министър Павлова.

Тя допълни, че проектът, който е на стойност над 3,6 млн. лева, е бил предаден и оценен предсрочно. Министърът посочи, че по новата програма вече ще се правят цялостни ремонти на училища, а не само външни. Освен това се предвижда и доставка на оборудване за учебните помещения. В случая предстои да бъдат купени музикални инструменти.

Министърът уточни, че по новата програма ще бъдат инвестирани 390 млн. лева за образователна инфраструктура.

Култрният министър Вежди Рашидов информира, че на 20 април ще бъде открито „Ларгото“ в столицата, чийто проект е финансиран по ОПРР, и допълни, че ще направи предложение в МС да се осъществи подобен проект и за Варна.