Позиция на СДС: „Яневагейт“ потвърждава, че съдебната система боледува и има спешна нужда от реформиране

От СДС се надяват, че всички отговорни политически сили ще осъзнаят, че не може да се губи повече време, и ще насочат усилията си към бързо и ефективно реформиране на съдебната система

сдс

Поредният скандал с изтекли записи – „Яневагейт“, потвърждава, че съдебната система боледува и има спешна нужда от реформиране, се казва в позиция на СДС, разпространена до медиите.

От партията призовават парламентарните сили да не се поддават на изкушението да търсят политически дивиденти от поредната криза в съдебната система, а да направят възможното тя да бъде реформирана бързо.

„Яневагейт“ е поредният стрес тест за съдебната система и тя, бидейки независима, трябва да покаже воля и сама да намери механизмите за успешното справяне с тази криза, смятат от СДС. Според тях действията и решенията на отговорните институции в съдебната система ще дадат още по-ясна представа за нейното истинското състояние.

Кризата в системата трябва да катализира приемането на конституционните промени, които бяха заложени в програмата на СДС и на Реформаторския блок, се посочва в позицията.

От СДС се надяват, че всички отговорни политически сили ще осъзнаят, че не може да се губи повече време, и ще насочат усилията си към бързо и ефективно реформиране на съдебната система.

„Обществото ни за пореден път става свидетел как незаконни записи, изтекли в медийното пространство, се използват за нагнетяване на напрежение и дискредитиране на политици и магистрати“, смятат от СДС и отбелязват, че този похват не е прецедент в обществено-политическите процеси в България.

„Хвърлянето на „бомби“ в удобни за определени кръгове моменти се превърна в често използван метод през последните години. Липсата на ефективни действия за разследването и прекратяването на тези опасни практики ерозира доверието в институциите и превръща цялата държава в заложник на компроматни войни“, е позицията на СДС.

Обявената в петък нарочна пресконференция на ДСБ по скандала „Яневагейт“ за днес пък отпадна.