Финансовото министерство иска от Бисеров 18 965 лв. за укриване на данъци

Политикът отново запази мълчание
Христо Бисеров Снимка Ладислав Цветков bTV
Христо Бисеров Снимка: Ладислав Цветков, bTV

18 965 лева е гражданският иск на министъра на финансите към бившия политик Христо Бисеров, стана ясно в началото на днешното дело.

Бисеров е обвинен в укриване на данъци, невярна декларация пред Сметната палата и за недеклариране на банкови операции пред БНБ, припомня „24 часа”.

В 10 ч. бе даден ход на първото заседание срещу бившия зам.-шеф на парламента. Оказа се, че по делото има само трима свидетели – съпругата на Бисеров – Мария Бисерова, доведеният му син Ивайло Главинков и полицай, който е правил проверка на адрес на Бисеров.

Мария Бисерова отказа да дава показания, тъй като тя има право като съпруга да не свидетелства. Ивайло Главинков също отказа да бъде разпитан, тъй като и той е обвинен за данъчни престъпления. Делото срещу него и Бисеров бе разделено през март 2015 г.

Разпитът на полицая пък беше съвсем кратък като той обясни, че е ходил да търси Бисеров на адрес, където е живял преди 15 г., но е бил посочен като настоящ. В момента делото продължава с изслушване на счетоводна експертиза. Христо Бисеров продължава да пази мълчание, единствената реплика на въпроси на журналисти бе: „Благодаря ви за вниманието“.

Единият от прокурорите по делото му е Боряна Бецова, за която правосъдният министър Христо Иванов поиска образуване на дисциплинарка. Все още не е ясно защо той иска предприемането на тази мярка.

Бецова също няма представа, защо се образува дисциплинарката. „Тази сутрин научих. Нямам притеснения. Нямам преписка, по която се притеснявам“, каза тя.

В края на април тази година по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), СГС запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков.

Запорираното имущество само на Христо Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв. То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки.

Запорираното имущество на Ивайло Главинков е на обща стойност 293 400 лв. То включва апартамент в София, вилна сграда в землището на Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки.