Бокова: Защитата на културата е хуманитарен императив и въпрос на световна сигурност

Българският кандидат за шеф на ООН участва в дискусия на академия Смитсониън за културното наследство в опасност
IrinaBokova_Richard Kurin
Ирина Бокова и подсекретарят за изкуство, история и култура в „Смитсониън“ Ричард Курин.

Вчера – ден преди изслушването си като кандидат за генерален секретар на ООН, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова участва във Вашингтон в дискусия за културното наследство в опасност, организирана от най-големия научноизследователски музеен комплекс в света – Смитсониън.

В събитието участваха известни представители на музейните среди в САЩ, сенатори, филантропи и известни бизнесмени, подкрепящи развитието на културата.

„Днес конфликтите променят своята форма с поставянето на културата и идентичността на фронтовата линия на новите войни, каза Ирина Бокова. Ние сме свидетели на атаки срещу хора, срещу културното им наследство и умовете им, като част от една нарочна стратегия, която аз наричам „културно прочистване“. Защитата на културата днес е хуманитарен императив и въпрос на световна сигурност“, подчерта тя.

ЮНЕСКО и Смитсониън си сътрудничат повече от 10 години в защитата на културното наследство. Сред многото съвместни проекти е издаването на стотици автентични аудио записи в Световната колекция с традиционна музика на ЮНЕСКО.

Припомняме,че днес е изслуиването на Бокова пред ООН. Каналът, по който се излъчват представянията на кандидатите за генерален секретар на ООН е http://webtv.un.org/. Изслушванията започват в 16 ч. българско време.