Христо Иванов: Засегнах огромен кръг интереси и лобита, затова ме атакуват

Докато премиерът Бойко Борисов ми гласува доверие, аз няма да се оттеглям, категоричен е правосъдният министър
Христо Иванов

Атаките срещу мен в медиите започнаха преди три седмици, когато се осмелих да поискам проверки по осветлените записи от разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева. Това каза правосъдният министър Христо Иванов в сутрешния блок на БНТ.

„Тези атаки започнаха в един конкретен момент и той беше, когато преди около 3 седмици аз бях първият, който каза, че трябва да има проверка по изтичащите тогава все още само разговори. Малко по-късно имаше вече и конкретни твърдения на г-жа Ченалова, която застава зад името си с тях, което наистина е важно развитие на ситуацията. Три седмици по-късно като резултат имаме започнала проверка във Висшия съдебен съвет”, каза Иванов.

Причината за тези атаки са огромният кръг интереси и лобита, които биха били засегнати, ако този чорап се разплете наистина, допълни той.

Иванов каза, че резултатите от проверките трябва да са убедителни и прозрачни. Ако се разкрият някакви нередности, то трябва те да не бъдат „заметени под килима“, а ако се окаже, че лицата не са замесени в никакви незаконни действия, то убедителните проверки биха били най-добрата защита на тяхното име. Министърът на правосъдието мисли, че усилието да не се стига до съдържателната страна на съдебната реформа и да се завоалира е огромно. Разплитането на тази ситуация е свързана с огромна съпротива, но ние трябва да разберем, че най-важната част от реформата е тази. Да, изключително са важни законодателните и конституционните изменения – това са неща за десетки години напред, но ако ние сега не успеем да разплетем тези казуси, всичко това ще остане на хартия, категоричен е Иванов.

Обвиниха ме във всичко възможно. ВСС и прокуратурата вече са започнали проверки и мисля, че политически фигури не трябва да се включват. Срещу мен се води пропагандна война. Това се дължи на факта, че определени хора не искат да се стигне до същността на проблема, каза още правосъдният министър.

Той обаче не коментира острите думи по негов адрес от страна на главния прокурор Сотир Цацаров в 8-минутната си реч във ВСС. Христо Иванов не пожела да коментира в детайли и делото срещу Христо Бисеров. Той само отбеляза, че то показва, че всъщност в съдебната система може да се действа бързо и ефективно.

„В съдебната система има много качествени хора. Всичко е въпрос на мотивация. Ситуацията е много сложна. Докато премиерът Бойко Борисов ми гласува доверие, аз няма да се оттеглям. Имам да свърша още много задачи“, завърши мелодраматично министърът.