Софийски градски съд: Христо Бисеров е невинен

Съдът се аргументира, че нито едно от обвиненията не е доказано по несъмнен начин
Христо Бисеров Снимка Ладислав Цветков bTV
Христо Бисеров Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Бившият зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров беше оправдан по обвиненията за неплатени данъци в размер на 26 хил. лв., за недекларирани сделки с валута и за недекларирани пред Сметната палата банкови сметки в Швейцария.

Софийският градски съд го обяви за невинен и се аргументира, че нито едно от обвиненията не е доказано по несъмнен начин, съобщи в. „Сега“. Прокуратурата искаше наказание от 4 години затвор.

Според обвинителния акт през 2012 г. Бисеров е декларирал 8 376.75 лв. данъци, които са на база на доходите му като депутат.

Според разследващите обаче бившият зам.-шеф на ДПС реално е дължал повече. Разминаването идвало от негови авоари в евро и долари в банкова сметка в Швейцария, които не е декларирал. Става дума за 314 529 долара и 82 515.32 евро, чиято левова равностойност е 700 960.60 лв. Укриването на тази сметка е повод за второто обвинение. Разследващите твърдят, че той е нарушил валутния закон, като не е декларирал пред БНБ, че има сметки в чужбина. Третото обвинение е, че не е декларирал сметките си пред Сметната палата. Бившият депутат не е уведомил БНБ и за това, че е превел тези суми на доведения си син Ивайло Главинков по сметка в Македония на 12 декември 2012 г.

Бисеров и Главинков имат запорирана от съда движима и недвижима собственост за над 1 555 000 лв., дялове в пет търговски дружества, 9 банкови сметки – по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.