Сидеров има 5 дни да се откаже от имунитета си

Цацаров го поиска заради непристойни действия в Батак и за нападение на журналист
Волен-Сидеров-ВСС Снимка от сайта на телевизия Алфа

Волен Сидеров има пет дни сам да даде писмено съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него по постъпилото в парламента ново искане от страна на главния прокурор Сотир Цацаров.

Това обяви председателят на парламента Цецка Цачева в началото на днешното заседание. Тя представи постъпилото искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу Сидеров от страна на главния прокурор.

Цецка Цачева уточни, че искането на главния прокурор ще бъде изпратено на електронните пощи на народния представител, както и на пощата на ПГ на „Атака”.

На 30 ноември 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание две искания за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Волен Сидеров за извършени от него престъпления от общ характер през 2011 г. в гр. Батак и през 2013 г. в гр. София.

Исканията са във връзка с две досъдебни производства на Софийска градска прокуратура за случилото се на 17 май 2011 г. в гр. Батак на площад „Освобождение“ по време на традиционните тържества, посветени на Априлската епопея. Тогава Сидеров се качи на трибуната по време на празничния концерт в града, посветен на честванията, и отскубна кабелите за озвучаване на концерта.

Според прокуратурата това престъпление представлява непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

Вторият случай е на 21 май 2013 г. в гр. София, до сградата на Народното събрание, когато около 12 ч за възникнал конфликт между Волен Сидеров и журналист от телевизия СКАТ. Инцидентът стана популярен, след като беше разпространен от телевизиите.

Тогава депутати, предвождани от Сидеров, поискаха репортерът Тео Ангелов да се извини от името на шефа си – Валери Симеонов, сега депутат от Патриотичния фронт. Те го обвиниха, че е обидил избирателите на „Атака“, наричайки ги лумпени.

Блъскайки журналиста, Сидеров викаше: „Извини се веднага. Турчин ли си, бе?“

Главният прокурор е сезирал Народното събрание на Република България, тъй като съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършените от народния представител престъпления от общ характер.