Огнян Минчев: Декомунизацията в България пропусна да проследи мутациите на комунистическия елит

kljrkrtg
Кадър: БНТ

„При процесите на декомунизация в България трябваше да се прояви повече прозорливост, а това без политически опит е трудно, за да се види в каква посока мутира и се променя самият статут на комунистическия елит и той да бъде ограничен там“.

Това заяви политологът проф. Огнян Минчев в отговор на сайта desebg.com дали в страната не е проведена полудекомунизация по време на обществената дискусия „25 години преход – надежди и реалност“. Тя беше организирана от фондация „Конрад Аденауер“ и Национален граждански форум „Българка“ в четвъртък в София. „Вие може да атакувате една позиция, която е изпразнена или полуизпразнена от съдържание и да не виждате в каква друга позиция представителите на комунистическия режим са преминали“, даде пример политологът. „За мен основен проблем беше, че тази стратегия за трансформация на бившия комунистически елит в безмилостен олигархичен тип капиталистически елит беше засечена твърде късно и твърде късно беше, за да бъде възпрепятствана“, обясни проф. Минчев.

По думите му комунистическият елит точно това е направил. „Ако ние трябваше да правим декомунизация извън идеологическия смисъл на думата трябваше да се предприемат необходимите стъпки за предотвратяване на трансформирането на политическата власт в икономическа. Тази трансформация впоследствие даде възможност отново икономическата власт да се използва за овладяване на политическата по друг механизъм. Именно този процес беше пропуснат, недовидян и недооценен“, допълни той.

Ролята на Русия при унищожаването на българския национален елит

На въпроса на desebg.com доколко може да се смята, че Русия възпроизвежда нови политически проекти в България, чрез които да се спъва демократичното й развитие и европейската ориентация проф. Огнян Минчев посочи:

„Извън всяко съмнение е, че ролята на Русия в най-новата история на България е с драматично значение. Първо, Русия е тази, която във формата си СССР унищожи българския национален елит. Няма друга страна в Централна и Източна Европа, чийто обществен елит да е унищожен с такава последователност, както в България. И това не е цел, която е за овладяване на политическата власт в тесния смисъл на думата, за комунизация.

Това е имперска цел, защото Съветският съюз носи имперската памет, че след Освобождението българският възрожденски елит успя да се мобилизира и в лицето на Стефан Стамболов, Захари Стоянов и др. да осуети опита на имперска Русия да подчини България. Това беше един добре научен урок, поради което и българският национален елит беше унищожен с такава безмилостна последователност след 9 септември 1944 г.

Не мисля, че след 1989 г. този урок е бил забравен. Колкото и отслабена да е била Русия в позицията си на международна сила тя продължи да влиянието си чрез енергийната стратегия и масираната стратегия за корумпиране на новите елити, което на практика не пожали никого, нито с идеологическа разлика, нито с нищо. Корумпирането на новите елити поставя България в хронична зависимост от Русия.“

По думите му с това влияние в страната се произвеждат нови политически проекти. „В България парите са руски, ако не броим официалните европейски фондове“, подчерта политологът. Според него Русия има широтата, както и спокойствието да произвежда различни типове политически проекти“. Такъв пример са проруските националисти, водени от човек, който се прави на фюрер, някои аспекти на ДПС, от гледна точна на руската стратегия за поддържането на конфликти на етническа основа и се свърши с класическите елементи на петата колона като БСП.

Българският избор

Огнян Минчев определи, че през изминалите 25 години българите са направили европейски избор. Те са избрали демокрацията, пазарното стопанство и икономическата свобода и членство в НАТО като единствената възможна структура за сигурност, която да гарантира българската национална сигурност в обозримо бъдеще.

„Всички тези основни ценности и цели бяха приети от българското общество, колкото и интензивен да беше идеологическият дебат по тези въпроси и протестите на опонентите срещу тези ценности“, коментира Минчев.

Реалните заплахи

Според него никога българското общество не е имало тази степен на социална поляризация, както в момента, което е създало една основа за идеологически поврат, че преходът е неуспешен. Центърът на обществения дебат в момента е завладян от хора, които са били против ЕС и НАТО. „Ако обърнете внимание от доста време насам трябва да се отбранявана либерален характер на обществените отношения“, отбеляза той.

Политологът подчерта факта, че се работи срещу европейския избор на българското общество, като се внушава, че този избор е носител на несигурност и криза. „Казва се, че американците непрекъснато се възползват от нас без да ни дават нищо, че ние внасяме вноски в Европейския съюз, а той ни спира парите, че тази демокрация ни съсипа, че по-добре е да сме в Евразия, какво ни беше като бяхме с руснаците и т.н.“, даде примери Минчев.