„Сега“: Пътници от подпалилия се влак Бургас-София катастрофираха и с автобус

За щастие няма пострадали, но хората били силно стресирани
БДЖ
Снимката е илюстративна.

Пътници от влака Бургас-София, който се подпали снощи около 23 ч. близо до жп прелез при село Карагеоргиево, са претърпели и втора катастрофа след това с автобус, който бил пратен да ги извози. Историята беше разказана от пътник пред в. „Сега“.

Когато влакът се подпалил, част от пътниците започнали да скачат върху чакъла до релсите, разказаха очевидци. Във влака пътували около 60 души плюс служителите от БДЖ. Персоналът съдействал на пътниците, като бързо отворил вратите и всички били евакуирани.

За хората били докарани автобуси. Пътуващите за София катастрофирали и с автобуса, на който бил натоварени. Близо до Пловдив шофьорът му не преценил разстоянието и ударил превозното средство в мост. За щастие няма пострадали, но хората били силно стресирани.

За пожара във влака е установено е, че в композицията от две машини и шест вагона (едната машина била в неработещо състояние, а двата вагона в края на влака били спални) около 23.00 ч. по време на движение е усетен мирис на изгорял проводнис. 41-годишният машинист и 25-годишния пом. машинист забелязали, че локомотивът, теглещ композицията, гори в долната си част, като спрели влака и започнали действия по гасенето на огъня (отвън с пожарогасители, а отвътре с противопожарна система на локомотива).

По първоначални данни пожарът е предизвикан от авария на подкошови хоризонтални вентилатори на машината, които дали късо съединение.

Огънят е потушен от два противопожарни екипа на РЗПАБ – Айтос и един екип на РЗПАБ – Бургас.