Днес е Никулден

Свети Николай Чудотворец Източник: pravoslavieto.com
Днес почитаме паметта на Св. Николай чудотворец – покровител на моряци, търговци и банкери

Според народните легенди Св. Николай Чудотворец е един от шестимата братя светци, които си поделили света, като на Св. Николай са се паднали водите и дълбоките морета- да ходи по вода, да спира ветрове.

Св. Николай е властелин на моретата, на реките, на морските ветрове, той разлюлява моретата, спира ветровете и е светецът, който спасява срещнатите от него кораби в беда. В чест на светеца се принася риба.

Свети Николай е Мираклийски архиепископ. Като християнин е бил преследван, мъчен, затворен, но когато е бил в затвора Константин Велики го е посетил. По времето на Константин Велики е изваден от затвора и става архиепископ на Мираклийската епархия и в това си качество той участва в първия Вселенски събор в Никея. Св. Николай е доживял до дълбока старост.

На деня на Св. Николай – като на всеки подобен празник трябва да бъдат извършени различни жертвоприношения и обреди в чест на светеца на водната стихия, на моретата, реките и езерата. Това е ден, в който всеки дом би следвало да принесе своята жертва, като тази жертва по традиция е риба-шаран. Задължителен компонент на никулденската обредност е консумацията на риба. Шаранът се приготвя специално, защото според вярванията той е слуга на Св. Николай.

Някога, когато светецът плувал със своята лодка в морето, излезли силни вълни, лодката се пропукала и понеже светецът бръкнал с ръка във водата и хванал шаран, запушил с него спуканата лодка и спасил от удавяне себе си и своите пътници, от тогава датира обичаят да се жертва шаран в чест на Св. Николай.
От живота на Св. Николай знаем, че когато в Ликия настанал голям глад, архиепископ

Николай, за да спаси гладуващите направил ново чудо: един търговец бил натоварил хляб на кораба си, но ден, преди да отплава далеч на Запад, сънувал Свети Николай, който му заповядал да достави всичкия хляб в Ликия. Светецът обещал да купи целия му товар и му дал като предплата три златни монети. Събуждайки се, търговецът останал много изненадан, когато открил в ръката си три златни монети. Той осъзнал, че това е заповед свише, доставил хляба в Ликия и гладуващите били спасени. Там той говорил за съня си и жителите на Ликия веднага познали по описанието своя архиепископ. От тогава Св. Николай се счита за покровител на търговци, банкери, финансисти, моряци и изследователи, покровител на пътуването по суша и море.

Честването на Никулден се предполага, че е започнало след първите години от покръстването. Самият Св. Николай с по-голяма част от характеристиките си напомня на различни антични езически богове – на Бога на подземния свят, на мъртвите и на водите, на гръцкия Посейдон. Св. Николай в българските земи се чества след приемането на християнството.

В преобладаващата част от семействата се пренася в жертва някаква риба, според вкуса и според възможностите.

Българите почитат свети Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата. На този ден се украсява и коледната елха.

Днес имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо.