Президентът: Днес се нуждаем от мъдростта на традициите, за да ни сплотят

Росен Плевнелиев запали една от основните свещи на Ханука, с която се отправя послание за мир, разбирателство, толерантност и хуманизъм
ханука 2
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

„Днес се нуждаем от мъдростта на традициите, които съществуват, за да ни обединяват, за да ни сплотят като общество и като народ.“

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в приветствието си към еврейската общност по случай празника на светлината Ханука, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В Софийската синагога Плевнелиев запали една от основните свещи на Ханука, с която се отправя послание за мир, разбирателство, толерантност и хуманизъм. Президентът отбеляза, че по традиция споделя празниците на всички религиозни общности в България.

ханука
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

„Терористичните атентати, които разтърсиха Европа и света, отново напомниха, че във всяко общество ще се намерят фанатици и екстремисти, които ще се опитат да отнемат живота на невинни хора в името на Бог, но бруталното убийство няма нищо общо с Него. Бог ни учи, че всеки живот – на мюсюлманин, на християнин, на будист, на евреин или друг, е важен. Бог не желае никой да доминира над другите. Всички сме родени равни, за да живеем в мир и да работим за мир“, заяви президентът.

Той апелира към подкрепа на всяка инициатива срещу фанатизма, ксенофобията и антисемитизма. Дори най-страшното зло може да бъде предотвратено, когато хората от различни религии с различен етнически, културен и социален произход се обединят и решително кажат „не“ на омразата“, каза Ллевнелиев и изтъкна, че от векове българските земи доказват, че този уникален модел на толерантност и разбирателство е възможен, ако всички полагат усилия.

Държавният глава изрази увереност, че въпреки рекордния брой кризи, Европа може да реши и най-тежките си проблеми, когато е единна.  „Именно нашата солидарност е това, от което най-много се страхуват тези, които искат да ни отнемат правото да живеем свободни и равни. Нека не позволим да отнемат единството и желанието ни да посрещаме и болката, и празниците си заедно, както и надеждата ни да надградим и да пребъдат завещаните от дедите ни фундаменти на разбирателство и толерантност в нашето общество“, заяви Плевнелиев.

ханука 3
Снимка: Прессекретариат на държавния глава