Борисов: Турция положи много усилия, миграционният натиск на границата ни го няма

Докато сме на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат едни от най-приоритетните, заяви турският премиер Давутоглу
борисов и давуоглу 1
Снимки: Пресцентър на МС

„Миграционният натиск на нашата граница го няма – Турция положи много усилия.“ Това каза по време на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Агенция „Фокус”.

Борисов заяви, че на срещата са обсъдени различни теми – всяка една много важна.

12391232_1746450795582983_544079497799144314_n

България е врата на Турция за ЕС, каза по време на пресконференцията турският премиер Ахмет Давутоглу.

„След срещата с моя приятел г-н Борисов, в продължение на 4 години, докато сме на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат едни от най-приоритетните. Търговският ни обем от 5 млрд. долара и ще бъде повишен“, заяви Давутоглу.

По думите му, ще се осъществяват големи транспорти проекти, като следващият проект е скоростен влак от Истанбул до София и обратно.

„Решени сме да свържем Истанбул със София“, заяви той. Турският премиер допълни, че се предвижда и интерконекторна връзка.

„По отношение на опазване на историческото ни наследство това е общ ангажимент“, коментира той.

„В рамките на регионалните политики обсъдихме съвместна работа между България, Турция и Гърция. Един от най-важните въпроси е човешката трагедия и проблемът с мигрантите в Сирия. За съжаление в Сирия има един варварски режим и поради други обстоятелства хората са принудени да напускат“, заяви Ахмет Давутоглу.

борисов и давутоглу 3