Фед вдигна лихвата, пазарите реагираха положително

САЩ отчетоха стабилна инфлация на нулево ниво през ноември, каквито бяха и очакванията на повечето анализатори
ФЕД
Шефа на Фед Джанет Йелън. Сримка: Ройтерс (архив)

 

Федералният резерв на САЩ (Фед) очаквано затегна паричната си политика и за пръв път от 9 години вдигна основния си лихвен процент от исторически ниското му ниво.

Централна банка увеличи с 25 базисни пункта целевото ниво по федералните фондове: от 0-0,25% то става 0,25 – 0,50%.

Така на практика Фед слага край на спешната си реакция след кризата от 2008 г. и оттук нататък от ключово значение ще бъде темпът на поетапното увеличение на лихвите.

Пазарите предвиждаха около 80% вероятност Фед да вдигне ставките.

Фед се потопи в непознати територии през 2008 г., когато понижи основния си лихвен процент до нулата, след като САЩ изпаднаха в рецесия. Банката експериментира с неконвенционални начини за стимулиране на икономиката, като наля около 3,5 трилиона долара, за да насърчи възстановяването, припомня Washington Post.

По-рано този месец председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че рисковете пред икономиката са „почти балансирани“, което според мнозина анализатори е кодова дума за увеличаване на ставките.

Този ход обаче е само първата стъпка към нормализиране на икономиката и паричната политика на Фед. Процесът вероятно ще отнеме години, а и има разгорещен дебат за това, дали стандартите от преди рецесията въобще са постижими, посочва Washington Post.

САЩ отчетоха стабилна инфлация на нулево ниво през ноември, каквито бяха и очакванията на повечето анализатори. Въпреки че оправдава прогнозите, ръстът на потребителските цени остава далеч под целевото ниво от 2%.

Друг фактор, който Фед следи при решението си за паричната политика, е трудовият пазар. Той показва завидна стабилност, като през последните два месеца новите работни места отбелязват изненадващи повишения. Именно данните за заетостта от октомври и ноември до голяма степен увеличиха очакванията на пазарите, че Фед ще увеличи лихвените проценти.

Американската централна банка на практика започва парична политика, противоположна на тази в Европа, както и в държави от други континенти. В началото на декември Европейската централна банка понижи лихвата си по депозитите от -0,2 до -0,3% и удължи плана си за стимули поне до март 2017 г. Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви в интервю за FT в сряда, че във Великобритания условията за вдигане на лихвите все още не са налице. В Япония също има твърдения, че централната банка трябва да въведе още стимули за затруднената икономика.

Американските пазари реагираха положително

Американските борси отчетоха сериозен ръст в сряда след новината, че Федералният резерв повишава лихвените проценти за пръв път от близо десетилетие, съобщава CNBC. Единствено енергийният сектор отчете загуби, след като цените на петрола отново тръгнаха надолу.

Основният индекс Dow Jones industrial average приключи с 250 пункта нагоре, като Goldman Sachs допринесе за по-голямата част от печалбата. В сутрешната търговия преди решението на Фед Dow отбеляза ръст от 165 пункта преди за кратко да се понижи.

Индексът S&P 500 завърши с ръст от 1,5%, като от началото на годината досега успява да се задържи на положителна територия. Секторът на комунални услуги продължи да води лидерите в индекса, докато енергийните компании изостанаха назад.

От Investor.bg

1 Коментар

  1. До година две ще вкарат световната икономика в рецесия.

Коментарите са ограничени.