Путин: Руската икономика премина пика на кризата

Според него понижаването на външния дълг на страната е положителната страна на западните санкции срещу Русия, въведени заради ролята на Москва в украинската криза
Путин 1
Снимка от ‏@XHNews

Руската икономика премина пика на кризата и проявява признаци на стабилизиране, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции.

Статистиката сочи, че руската икономика е преодолява кризата като цяло, поне пика на кризата, заяви той на годишната си пресконференция за руски и чуждестранни журналисти.

По думите му правителството разчита на растеж на икономиката от 0.7 процента през 2016 г., 1.9 процента през 2017 г. и 2.4 процента през 2018 г., информира ТАСС, цитирана от БТА.

Той призна необходимостта от коригиране на федералния бюджет за догодина заради спада на цените на енергоносителите. Според него цена от 50 долара за барел през 2016 година е прекалено оптимистичен сценарий.

Изчислили сме бюджета за 2016 година при цена 50 долара за барел. Това е много оптимистична оценка днес. Сега тя е вече 38 долара. Затова ще трябва да коригираме бюджета, посочи държавният глава.

По думите му златно-валутните резерви на страната са солидни. Той уточни, че те възлизат на 364 милиарда долара и допълни, че отливът на капитали се забавя, а бизнес активността в икономиката проявява признаци на стабилизиране.

Путин заяви, че в резултат на положителната работа на правителството безработицата е на равнище около 5.6%.

Според него понижаването на външния дълг на страната е положителната страна на западните санкции срещу Русия, въведени заради ролята на Москва в украинската криза.

Руският президент отбеляза, че бюджетният дефицит на равнище 2.8-2.9% от брутния вътрешен продукт е удовлетворителен.