Путин учуден от беззъбата позиция на България за „Южен поток”

Ако Турция е решила да оближе американците по едно място, не знам дали те имат нужда от това, коментира руският президент
путин

„Учуден съм на беззъбата позиция на българското ръководство. Ние измислихме „Южен поток в техен интерес, а те не го пожелаха.“

Това заяви на годишната си пресконференция руския президент Владимир Путин в Москва.

Попитан от журналист от телевизия НТВ за износа и транзита на газ през Украйна, Путин каза, че руската страна е готова за сътрудничество с Киев, ако украинците са готови да работят като партньорите по „Северен поток“.

Относно „Южен поток“ Путин казва, че той е бил подготвен като помощ за България, но страната го е отказала.

„Неизвестно по чии съображения българските власти пренебрегнаха националните интереси. В самия проект щяха да бъдат вложени 3 милиарда евро. Това са работни места, заплати, доходи на всички равнища на бюджета. Самите българи щяха да получат 400 милиона само за транзита на газ“, каза Путин.

„Щом не искат, значи нямат нужда“, обобщи държавният глава.

Според руския президент България спряла проекта по искане на Еврокомисията. След тази ситуация, по думите на Путин, тъй като не всичко зависи от руската страна, Москва иска писмени гаранции от Европейската комисия, че руските проекти ще бъдат реализирани, особено европейската част на „Турски поток“.

„Ако някой от турското ръководство е решил да оближе американците по едно място, не знам дали това е нужно на американците.“ Така руският президент Владимир Путин коментира инцидента със сваления руски самолет от Турция.

„Свалянето на самолета не е неприятелски акт. Това е враждебен акт. Когато има загинали, хората обикновено вземат телефона и се обясняват. А те веднага хукнаха към Брюксел и викат: „Нас ни обиждат“. Прикриват се с НАТО. Трябва ли й това на НАТО?, попита Путин.

Но Русия не е страна, която ще напусне Сирия заради такъв инцидент като този със самолета, закани се руският държавен глава.

Според него Русия е обидена на Турция, защото само дни преди свалянето на самолета й е обещала помощ в борбата срещу ИД на срещата на Г-20 в Анталия. „В Турция в момента има пълзяща ислямизация, от която Ататюрк вероятно се върти в гроба си“, каза още Путин.