Официално: Пеевски е съсобственик на цигареното дружество „Юрий Гагарин“

 

пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече официално е съсобственик и в производителя на опаковки и цигарени гилзи „Юрий Гагарин“, съобщи  „Капитал Daily“ като се позовава на публикуван в Търговския регистър договор с дата 15 декември.

Според документа 100% от собствеността на втория по големина акционер в пловдивската фабриката „Комсо табако“ се прехвърля на компанията „НСН инвестмънт“ с партньори Пеевски (90%) и Ирена Кръстева (10%).

Промяната на контрола върху 18% от „Юрий Гагарин“ още не е вписана, а цената не става ясна, тъй като е била уговорена с друг договор на 12 ноември. Пазарната стойност на дела според цените на акциите на компанията на Българската фондова борса е около 8 млн. лв., информира печатното издание.

Така Пеевски повтаря схемата, чрез която частично осветли участието си и в „Булгартабак холдинг“, където на книга контролира 5% от капитала, коментира изданието. Неформално той е сочен за мажоритарен собственик и на двете.

Купеното сега дружество е познато с това, че основният му бизнес беше забранен със закон, за да се изгони старият му собственик и да се придобие евтино от групата „Булгартабак“. Това лято депутатите решиха забраната да падне.