Доналд Туск: „Северен поток-2“ не отговаря на европейските правила

Ако бъде осъществен, газовият проект ще удвои количеството руски газ, доставян директно в Германия

Доналд Туск

Проектът „Северен поток-2“ не отговаря на европейските правила в енергетиката за диверсификация на доставките на гориво. Освен това проектът ще накърни ролята на Украйна като транзитна държава за вноса на газ към Европа.

Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата на върха между държавите членки на ЕС в Брюксел, цитиран от „Ройтерс“.

Група държави членки на ЕС, включително и Полша, на която Туск беше премиер до 2014 г., поискаха проектът „Северен поток-2“ да бъде обсъден по време на срещата.

В документ, съгласуван днес, държавните глави и правителствените лидери на 28-те държави членки напомниха, че проектът трябва да бъде съобразен с европейското законодателство.

„Всяка нова (енергийна) инфраструктура трябва напълно да отговаря на условията, заложени в Третия енергиен пакет, и останалото приложимо европейско законодателство, както и с целите на Енергийния съюз“, категорично посочват лидерите в заключенията си от срещата.

Изпълнителният орган на ЕС, Европейската комисия, все пак ще бъде институцията с последна дума в оценката на „Северен поток-2“.

Ако бъде осъществен, газовият проект ще удвои количеството руски газ, доставян директно в Германия. Мнението на Доналд Туск е, че по този начин се пренебрегват европейските правила за диверсификация на енергийните доставки, на източниците на газ и на маршрутите за транзит.