Лукарски недопустимо излъга в ефир. Да се извини публично

9072_i8D2qJdW31aDdIp2FKXquNlYt2htn5

 

Малко след обявяване на края на изборния ден лидерът на СДС и председател на предизборния щаб на Реформаторския блок Божидар Лукарски даде блиц-интервю на колегата от 24 часа Кристина Кръстева.

 

Евгени Петров

 

 

Обяснимо интервюто предизвика силен обществен интерес и бе препечатано и цитирано от доста медии, вкл. и Vevesti.bg заради изказаните в него позиции.  Именно – че РБ са готови на коалиция  с ГЕРБ, че няма да поставят условия и, че приказките срещу Борисов и Цветанов са били  „трик” за привличане на електората.

 

 

„Не можем да поставяме условия ние и преди това по-скоро беше един как да кажа трик на…за вдигане на нашия електорат.”

 

Това е точната фонограма от изказването на Божидар Лукарски.

 

Това е част от отговора му на въпроса на колегата Кристина Кръстева дали при положение че са готови на коалиция във формат ЕНП, ще продължават да настояват Борисов да не е премиер, а Цветанов –вътрешен министър.

 

Малко преди това председателят на ДСБ Радан Кънев, заяви категорично, че няма да има коалиция, ако Бойко Борисов бъде премиер.

 

На последвалата пресконференция в НДК и при тези  противоречиви позиции на двамата очаквано Лукарски беше запитан дали е казвал думата „трик” (възлово определение по конфликтната тема).

 

Тук ще отбележа само един протоколен въпрос: Кой от чие име всъщност говори, когато изразява позиции на РБ? Лукарски е само един от председателите на партии, които са равнопоставени. Радан Кънев е говорител на Блока, но в оставка. Той лично мнение ли изразява, на ДСБ или на целия РБ, в който очевадно мненията са диаметрално противоположни.

 

Изобщо с кого точно ще говори Борисов за коалиция или подкрепа.  Извинявам се за въпроса с повишена трудност.

 

Божидар Лукарски в ефир и пред журналисти и гости заяви, че  не е произнасял думата „трик” и го отрече на два пъти.

 

Минути по-късно написах в профила си във Фейсбук: „Току що на пресконференция Божидар Лукарски заяви, че в интервюто си за 24 часа онлайн тази вечер не е употребил думата „трик“ и не е цитиран правилно. Имам всички основания да мисля, че Божидар Лукарски излъга в ефир!” (край на пасажа от ФБ)

 

Познавам колегата Кристина Кръстева и зная, че няма да наруши правилата на занаята. Особено в такъв момент. Със сигурност знаех че има и запис. Но Лукарски ги наруши, недопустимо за един политик, като излъга в ефир.

 

Постъпи малодушно, неджентълменски (защото излезе, че колегата Кръстева е добавила или измислила тези думи). Постъпи, както няма право да постъпи един политик, още повече демократ, носител на новия морал и с претенции за прозрачност и честност.

 

Божидар Лукарски трябва незабавно да се извини и да си помисли дали след подобен гаф въобще има място в политиката.

 

А за другите противоречиви позиции и нелепици, които успяха без връзка с главния мозък да наговорят вчера политици от РБ (слава Богу не всички, но повечето) четете по-късно.

 

Ето и линк към публикацията на 24 часа и звуковия файл

 

До читателите:

 

Ако харесвате тази или други публикации или одобрявате позициите, изразявани в електронния вестник  Vevesti.bg,  моля, подкрепете една независима и финансово необвързана медия. Вече и с SMS на кратък No 1935 и текст VEVES на цена 2.40 с ДДС.

Повече – на страницата „За нас”.

 

Vevesti.bg