Конспираторският блок

 

8411_nP3j7892SaZGh7rrVxhvTUi3U02MzX

 

 

 

Още в началото да поясня, заглавието само на пръв поглед насочва към конкретен политически субект. Става дума за предизборен времеви блок от конспиративни теории със съмнително качество, цели и перспектива.

 

 

Евгени Петров

 

Та по същество. Не всички са гледали неделното интервю на ген. Атанас Атанасов по ТВ 7, а и тези, които са го гледали едва ли са чули всичко, трети само са го мернали и т.н.

 

Това, че генералът вече си заплю МВР в едно бъдещо управление с ГЕРБ не е баш новина. Най-много да ядоса по-нервните привърженици на ГЕРБ във фейса.

 

Обаче генералът съвсем по ченгеджийски разви една теория тип „световна конспирация” и също толкова вярна и полезна.

 

Нейната същина: Значи в ГЕРБ и ДПС има едни мощни кръгове, може и не точно самите ръководства, които атакуват по всякакъв начин Реформаторите, така щото да им падне бъдещият висок резултат до степен, че да не могат ГЕРБ и РБ да направят 121 и значи да управляват. Та като не им стигнат гласове да съставят кабинет, ще се наложи да поканят ДПС… И ето как връщат Доган-Местан във властта и ето как пак на власт остават мафията, задкулисието и статуквото…

 

Казано и доказано по генералски просто.

 

Пред Vevesti.bg Радан Кънев заяви, че единствената цел на БСП е да управляват с ГЕРБ. По-късно Кънев публично коментира прочутите 300 дни толеранс на Местан като ярък и опасен знак, че се готви коалиция с Борисов.

 

Всъщност като теглиш чертата от гледна точка на Реформаторската теория – с Борисов е готов да управлява всеки – и БСП, и ДПС, и АБВ…

 

Аз имам контра конспиративна теория

 

Вземете сега и обърнете огледално приказките на ген. Атанасов.  Ще звучи така: „Мощни кръгове в Реформаторския блок, не точно ръководството, ами например една лаборатория, силно работят ГЕРБ и РБ да не направят 121 и за да има все пак правителство, идва…БСП (в горния вариант ДПС).”

 

Какво излезе? Защо да не е също толкова вярно?

 

Сега ще го направим още по-вярно. Тази теория не се ли допълва великолепно с една теза, изказана преди неделя от един бивш лидер на ДСБ, че сега на държавата й трябва правителство на националното съгласие? Сега го вържете със стопроцентовия отказ на всички кандидати за парламента да работят с ДПС и остава единствено…БСП. Прибавете към това позицията на Радан Кънев, че единствената цел на социалистите е да управляват с ГЕРБ и теорията е бетонирана.

 

Имате правителство на десни, дясноцентристи и леви, а етническата партия е поставена да почива на скамейката, точно както иска обществото.

 

Звучи логично и още как.

 

В същото време Борисов в отговор на непрекъснатите нападки, условия и претенции, конспиративни теории и управленски комбинации на РБ също излезе с предизборна хипотеза за поведението на Реформаторите  – те работят по сценарий за влизане в нови избори (четете тук).

 

И това обяснено по подходящ начин, също изглежда логично. РБ наистина не са готови за избори. През цялата минала и тази година не бяха, въпреки че декларираха готовност.

 

С последния месец на оставки, силно спорни листи, провалени коалиционни преговори и саботиран конгрес са още по-неготови.

 

Няма слоган, няма предизборен щаб, няма координирана кампания. В момента всеки си прави самостоятелна кампания, печатайки плакати и публикувайки във ФБ страници с номера на коалицията (7) и собствения си номер в листата за преференцията.

Това ще бъде най-индивидуалната кампания на най-разединената коалиция в цялата следдесетоноемврийска история на изборите у нас.

 

 

В момента РБ нямат нито едно работещо позитивно послание. В началото се появи една инфантилна теза, че не е важно какво става в кухнята на коалицията, а какви са принципите, целите и задачите, които съобщаваш на бъдещите избиратели. То е все едно да кажеш на бъдещите инвеститори да не гледат вътрешната обстановка в страната, а програмата на правителството.

 

Единственото послание на РБ остават агресивните нападки и забележки към Борисов – те видимо се увеличиха и са всекидневие след проваления конгрес на 14 септември. Този похват е стар като света и се нарича „отклоняване на вниманието” от собствените проблеми  и доста прилича на „а вие като бесите негрите…”