КЗК разреши на Пеевски да купи 50 % от „Техномаркет“, сделката засега е във фризера

До решаването на съдебния спор между Едоардо Миролио и синдиците на КТБ покупката не може да бъде финализирана

Техномаркет

 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши дружество на депутата от ДПС Делян Пеевски да купи 50% от търговската верига „Техномаркет“, пише „Капитал Daily“ в днешния си брой.

Следката за дела на италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио ще се осъществи чрез дружеството си „НСН инвестмънт“, в което депутатът държи 90%, а останалите 10% са на майка му Ирена Кръстев. Цената на прехвърлянето не се посочва, а за финализирането на покупката е необходимо да падне запорът върху акциите на веригата, наложен от Софийския градски съд по искане на синдиците на КТБ.

Това е поредната сделка на Пеевски през последната половин година. През този период той купи дялове в „Булгартабак“, „Юрий Гагарин“, телевизията „Канал 3“, а най-голямата му сделка е за сградата на bTV за 25.5 млн. лв. Преди седмица договори и „Химко“ за почти 12 млн. лв. При тези покупки основният въпрос е откъде депутатът и майка му имат средства, с които да правят тези големи сделки.

Пеевски се обърна към антимонополния орган за разрешение на 4 януари. Миролио влезе в „Техномаркет“ в края на 2014 г. покрай разпада на империята КТБ, когато придоби дела чрез прихващане в замяна на част от депозитите си в банката. След това капиталът на веригата беше увеличен до 11.3 млн. лв., като в него участваха и останалите акционери Николай Китов, Евгений Гълъбов и Ангел Велев. Синдиците на КТБ поискаха запор на всичките новоиздадени от „Техномаркет“ акции. Това стана чрез противоречивия член 60а от закона за банковата несъстоятелност, който дава неясни права да се връща имущество с произход банката, разяснява печатното издание.

От регистъра на Софийския градски съд се вижда, че преди седмица обезпечителната мярка е обжалвана на по-горна инстанция. До решаването на съдебния спор между Едоардо Миролио и синдиците на КТБ сделката не може да бъде финализирана, макар и вече да е получила одобрението на КЗК. В решението си от КЗК посочва, че проверката по искането за концентрация е установила, че сделката няма да окаже влияние върху нито един пазар в страната, тъй като другите дружества на Пеевски и компаниите от групата на „Техномаркет“ не работят на едни и същи пазари.